28
Mart

PACIJENTI I DOKTORI POD NADZOROM ZBOG KONTAKTA SA ZARAŽENOM MEDICINSKOM SESTROM U TUZLI

Published in BiH

Ukupno devet osoba zaraženo je koronavirusom u Tuzlanskom kantonu, od toga je osam u Tuzli, a jedna u Lukavcu i sve imaju blage simptome. Potvrđeno je iz Kantonalnog kriznog štaba civilne zaštite iz kojeg su naveli da razloga za paniku nema.

 

 
 
 

Ministrica zdravstva Tuzlanskog kantona Dajana Čolić kazala je da je u toku noći, nakon potvrde da je medicinska sestra zaražena, urađeno 36 testiranja, piše Klix.

 

  • Imali smo sedam pozitivnih osoba i svi su vezani za Cenatar za srce u Tuzli. Dalje se radi epidemiološka obrada i praćenje prvih i drugih kontakata pozitivnih osoba-  navela je Čolić, naglasivši da je riječ o velikoj mreži kontakata.

Direktorica Zavoda za javno zdravstvo TK Maida Mulić kazala je da je trenutno pod epidemiološkim nadzorom okvirno 100 osoba koje su vezane za prvi klaster, odnosno Medicinski institut Bayer u Tuzli. Mulić je navela da je zaražena medicinska sestra bila u kontaktu sa tri pacijenta.

 

  • Prva linija kontakata je 36 uzoraka koje smo uzeli s obzirom na radno mjesto osobe. Ona je imala simptome unazad pet dana, a tako su i opservirani svi rezultati. U ovom momentu nemamo nultog pacijenta jer pacijentica nema pozitivnu anamnezu-  navela je Mulić.

Direktorica Zavoda za javno zdravstvo TK je kazala da se zaražena medicinska sestra trenutno nalazi u Medicinskom institutu Bayer, a bit će transportovana u izolatorij Klinike za zarazne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli, kao i ženska osoba iz Lukavca.

 

 

Mulić je navela da su svi zaraženi koronavirusom stabilnog zdravstvenog stanja, kazavši da imaju blažu kliničku sliku sa temperaturom od 37 do 38, uz opću malaksalost. Također, svi oni će biti prevezeni u spomenuti izolatorij.

 

Iz Kriznog štaba TK su naveli da izolatorij neće biti formiran u Medicinskom institutu Bayer u Tuzli. Naglašeno je da Univerzitetsko klinički centar u Tuzli trenutno ima okvirno 250 testova na koronavirus, a uskoro se očekuje nabavka još određenog broja njih.

Istočna Bosna