28
Mart

U ’Diti’ rade u tri smjene, radnici Termoelektrane 14 dana ne idu kući

Published in BiH

Proizvodimo maksimalne količine sredstava za dezinfekciju, kažu u „Diti“

 

 - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Privredni giganti s područja Tuzlanskog kantona shvatili su ozbiljnost vanredne situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa i sve kapacitete su stavili na raspolaganje građanima, štabovima civilne zaštite...

Jedan od svijetlih primjera je Fabrika deterdženata „Dita“, koja je svojevremeno bila na koljenima i kojoj su građani i mediji besplatnim reklamiranjem pomogli da stane na noge. U kriznim trenucima „Dita“ proizvodi maksimalne količine sredstava za dezinfekciju.

 
 
 
 
 
 
Volume 0%
 
 

Veće količine

 

- Proizvodimo maksimalne  količine sredstava za dezinfekciju koje možemo dobiti iz raspoloživih resursa. Imamo brojne zahtjeve od institucija, velika je potražnja i u maloprodaji, ali se roba isporučuje u kontinuitetu – navodi Tatjana Paunoski, portparol kompanije „Bingo“, u čijem je vlasništvu ”Dita”.

  • TE Tuzla: Bilo dobrovoljaca - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba
    TE Tuzla: Bilo dobrovoljacaFOTO: AVAZ

Ozbiljnost situacije prepoznali su i u „Elektroprivredi BiH“, odnosno Termoelektrani Tuzla, gdje je organiziran rad u smjeni od 14 dana. Za takav režim  među radnicima je bilo i dobrovoljaca, a njih 117 radi 12 sati dnevno, a 12 sati borave u prostorijama preduzeća kako bi osigurali kontinuiranu proizvodnju i isporuku električne energije.

Zahtjevi tržišta

 

- U prostorima TE Tuzla u izolaciji je 117 zaposlenika, u TE Kakanj 20 i hidroelektranama na Neretvi 16 zaposlenika. Rade u dvije smjene po režimu 12/12 sati – navode u Službi za komunikacije „Elektroprivrede BiH“.

Pojačana je i proizvodnja u tuzlanskoj „Solani“. U prve tri sedmice marta na tržište su isporučili 10.000 tona svih vrsta soli.

- Do sada smo uspjeli odgovoriti svim zahtjevima tržišta. Nadamo se da ćemo održati ovaj kontinuitet proizvodnje i da soli neće nedostajati kako na domaćem tako i na inozemnom tržištu – rekao je Bakir Smailagić, direktor „Solane“.

Kako je u GIKIL-u

- Smanjena je potražnja koksa, ali ne zbog nas, već zbog svjetskih kretanja. Radnici koji imaju pravo na godišnji odmor su to iskoristili, a omogućeno nam je da uzmemo i plaćeno odsustvo. Azotara je zbog velikih zaliha gotovih proizvoda smanjila kapacitete, ali to je uobičajeno za takvu vrstu fabrike – objašnjava Mirsad Imamović, predsjednik Sindikata lukavačkog GIKIL-a.

Istočna Bosna