26
Mart

Izetbegović: Vrlo je važno da virus ne uđe u zdravstvene ustanove

Published in BiH

Nećemo izbjeći nijednog pacijenta u smislu davanja usluge, samo trebamo o njima imati pouzdane podatke

Generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), prof. dr. Sebija Izetbegović pozvala je građane na odgovorno ponašanje u vezi sa pandemijom koronavirusa te im je poručila da situacija nije panična, ali da je vrlo ozbiljna.

- Želimo da građani poštuju pravila koje je propisao Krizni štab. Izuzetno je važno da pri dolasku u KCUS i ostale bolničke ustanove pacijenti daju iskrene podatke o tome jesu li imali kontakte koji su ih možda ugrozili, gdje su se kretali i tvrdim da neće biti stigmatizirani i da im neće biti odbijeno davanje usluga - istaknula je Izetbegović u razgovoru za Fenu.

Naglasila je i da su predvidjeli sve mjere radi zaštite zdravstvenog osoblja, ali da je veoma važno da virus ne uđe u zdravstvene ustanove.

  • U Kantonu Sarajevo je manje od deset pozitivnih slučajeva - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba
    U Kantonu Sarajevo je manje od deset pozitivnih slučajevaFOTO: FENA

Podsjetila je da je skoro 500 zdravstvenih radnika u Hrvatskoj u samoizolaciji, što znači da će im nedostajati veliki broj ljudi koji bi trebali da pružaju bolesnicima usluge.

- Sve oni koji dođu na pregled, molimo da daju tačne podatke o svojoj zdravstvenoj slici, kontaktima, susretima, putovanjima kako bismo preuzeli adekvatne preventivne mjere. Nećemo izbjeći nijednog pacijenta u smislu davanje usluge, samo trebamo o njima imati pouzdane podatke - zaključila je generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), prof. dr. Sebija Izetbegović.

Istočna Bosna