26
Mart

Turković: Nakon donacije EU, stiže i pomoć Norveške i Azerbejdžana

Published in BiH

Istaknuto je kako poslije najavljene pomoći EU u iznosu od sedam miliona eura stiže i norveška pomoć u iznosu od 10,5 miliona kruna, a najavljena je i pomoć Azerbejdžana

 

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković održala je sastanak sa 75 ambasadora i šefova diplomatsko-konzularnih misija i šefova međunarodnih organizacija akreditovanih u BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

 

Istaknuto je kako poslije najavljene pomoći EU u iznosu od sedam miliona eura stiže i norveška pomoć u iznosu od 10,5 miliona kruna, a najavljena je i pomoć Azerbejdžana.

Turković je zahvalila na ukazanoj podršci vlastima u BiH u savladavanju izazova trenutne krize. Upoznala ih je sa najvažnijim zaključcima i odlukama koje je usvojilo Vijeće ministara BiH na 6. sjednici. Pojasnila je kako i u kojem domenu se neke od odluka mogu odnositi na strane državljane koji borave u BiH ili na sve one koji imaju neki objektivni interes da dođu u našu zemlju u ovom kriznom periodu.

Obavijestila ih je o usvojenom prijedlogu odluke o privremenom zatvaranju međunarodnih graničnih prijelaza u zračnom prometu za promet putnika u Bosni i Hercegovini, koji stupa na snagu u šest ujutro 30. marta.

 

Aerodromi će i dalje funkcionisati, ali samo za cargo promet i dobavljanje neophodne opreme i robe. U tom kontekstu se kratko osvrnula i na mjere za olakšavanje prometa vitalnih proizvoda uslijed krize uzrokovane virusom COVID-19.

Turković je govorila i o odluci o određivanju graničnih prijelaza za prijevoz robe u cestovnom prometu u tranzitu kroz Bosnu i Hercegovinu.

Specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler obavijestio je da je EU izdvojila 7,5 miliona eura za ublažavanje posljedice krize u BiH.

Ambasador Italije Nicola Minasi je postavio nekoliko pitanja vezanih za privremene restrikcije ulaska u BiH, te tražio konkretne odgovore na pitanja vezana za karantenu i obaveze stranih državljana prilikom ulaska u BiH.

Turković ga je informisala da MVP BiH aktivno radi na organizovanju charter leta za repatrijaciju BiH državljana koji se nalaze u Italiji.

Ambasadorice Bugarske i Slovenije Avgustina Cvetkova i Zorica Bukinac interesirale su se za obaveze diplomata i diplomatskog osoblja u BiH naspram ograničenja kretanja koje su im postavile entitetske vlasti.

Turković je pojasnila da su ove mjere restrikcije nužne i neophodne, te pozvala sve prisutne na razumijevanje i uvažavanje konteksta u kojem se svi nalazimo.

Ambasadorica Norveške Guri Rusten je rekla da je njena Vlada odobrila novčanu tranšu od 10,5 miliona norveških kruna za pomoć BiH, te će sredstva biti operativna uz posredstvo Ureda UNDP u BiH.

Istočna Bosna