- Niti jednog trenutka, ni na koji način, nisam, niti ću blokirati nabavku testova za detekciju koronavirusa ili bilo koje druge zdravstvene opreme. Zahtijevam i zahtijevat ću jedino da se u ovoj kriznoj situaciji mora slušati liječnička struka i Zavod za javno zdravstvo FBiH (direktor Davor Pehar, HDZ, op. r.), koji daju konačnu riječ koliko i koje vrsta testova i medicinske opreme se nabavlja - navodi Miličević u saopćenju.

Kao jedan od dokaza da blokada nije postojala, navodi Milićević, "javnosti se daje na uvid Odluka o nabavi materijala i opreme od 20. marta 2020. iz koje je vidljivo da se za nabavu 30.000 komada testova za detekciju Cov 2019 odobrava 1.386.600,00 KM, a koji se u FBiH očekuju već tokom sutrašnjeg dana".

- O razlozima smjene prethodnog saziva kriznog staba sada neću polemizirati, za to će doći vrijeme, no javnost mora znati da je Vlada FBiH usvojila sve njegove izvještaje o radu i provedbi mjera na svim razinama - istaknula je komandantica Federalnog štaba civilne zaštite, naglasivši da su sredstva u budžetu Federacije BiH za borbu protiv koronavirusa osigurana i neupitna.