Print this page
26
Mart

PERITE SUDOVE KAKO BISTE SMANJILI STRES

Published in BiH
 

FOTO: INSTAGRAM

 

Pranje sudova smanjuje stres, ako to radite sa svjesnom pažnjom i punom koncentracijom na sadašnji trenutak, tvrde istraživači Državnog univerziteta na Floridi. Dokazali su da kućni poslovi, kao što je pranje sudova, kada se rade potpuno svjesno, doprinose smanjenju stresa i postizanju duševnog mira. Oni su utvrdili da studenti, koji su prali suđe svjesno, imali povećane pozitivne emocionalne faktore poput inspiracije, a značajno smanjene nervoze i strepnje. Učesnici u ispitivanju su u ovom eksperimentu bili podeljeni na dvije grupe. Prva grupa je dobila i pročitala tekst o pranju suđa prije nego što je prešla na sam posao. Druga grupa je pročitala tekst koji objašnjava kako se pranje suđa obavlja sa punom pažnjom i koncentracijom na sadašnji trenutak. Zbog toga su bili upućeni da posvete maksimalnu mentalnu koncentraciju predstojećem zadatku. Rezultati su pokazali da je grupa koja se svjesno koncentrisala na zadatak doživjela 27% smanjenja nervoze, a 25% povećanja mentalne inspiracije u odnosu na kontrolnu grupu. Prva grupa, koja je posao obavila mehanički, nije imala nikakve koristi od pranja suđa. Istraživači su došli do zaključka da svjesno pranje sudova može da bude odličan sistem da se postigne pozitivno mentalno stanje i smanji stres koji potiče od vanjskih faktora. Svjesna pažnja može da se primjeni i u druge kućne poslove kao što su spremanje kuće, pranje veša ili kuhanje.

Šta je svjesna pažnja

Svjesna pažnja je psihološki proces pomoću kojeg se pojedinac fokusira na iskustva koja se dešavaju u određenom trenutku. U njih spadaju: trenutno okruženje, mjesto, aktivnosti koje čovjek obavlja u svakom datom trenutku, kao što su hodanje, prelistavanja papira, sjedenje. Vježbanje svjesnosti i svjesne pažnje može da donese bolju samokontrolu, tolerantnost prema emocijama, poboljšanu koncentraciju, emocionalnu inteligenciju i mentalnu jasnoću.

Slušajte muziku uz pranje sudova

Utvrđeno je da klasična muzika snižava pritisak i umanjuje nivo hormona stresa. Osim toga ona povećava dopamin u organizmu. Dobra muzika će izbaciti stres iz vas, ona lagana će vas umiriti i relaksirati, a možda i uvesti u meditaciju. Pustite muziku dok perete sudove, vaš nivo stresa sići će na minimalu.

Brojite uz pranje sudova

Pronađite nešto neutralno što ćete brojiti, kako biste umanjili stres. Najbolji način je da brojite brojeve. Neki broje unazad kako bi se još više skoncentrisali na ovu vežbu, a ne na stres. Dok brojite zamislišljajte kako se brojevi pojavljuju i polako nestaju. Lako ćete spojiti brojanje sa pranjem sudova, najjednostavnije je da brojite oprane sudove.