24
Mart

EU će pomoći BiH sa 68 miliona eura

Published in BiH
 

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović je u telefonskom razgovoru informirao komesara za proširenje Evropske unije Olivera Verhalja (Varhely) o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, mjerama koje naša zemlja poduzima u borbi protiv pandemije koronavirusa, kao i kapacitetima zdravstvenog sistema. 

Predsjedavajući Džaferović naglasio je da Bosna i Hercegovina poduzima odlučne mjere na sprječavanju širenja korona virusa, koje su u nekim segmentima radikalnije od onih koje se poduzimaju u zemljama u okruženju i Evropi.

Posebno je istaknuo potrebu naše zemlje za nabavkom medicinske opreme, za koju su mnoge zemlje ograničile izvoz.

Komesar Verhalj informirao je predsjedavajućeg Džaferovića da će Evropska komisija odobriti Bosni i Hercegovini 28 miliona eura za zdravstveni sistem, kao i dodatnih 40 miliona eura za podršku ekonomiji.

Varhalj je pozvao Bosnu i Hercegovini da se, iako nije članica, pridruži zajedničkoj inicijativi zemalja članica Evropske unije za nabavku potrebne medicinske opreme u Kini. Dodao je da će Evropska unija osigurati i transport opreme do naše zemlje.

  • Šefik Džaferović - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba
    Šefik DžaferovićFOTO: AVAZ

Komesar Varhelj je naglasio i da će Evropska unija učiniti dodatne napore kako bi pomogla Bosni i Hercegovini u nabavci neophodne medicinske opreme.

Predsjedavajući Džaferović zahvalio je komesaru Varhalju za odobrena sredstva i poziv da Bosna i Hercegovina zajedno sa zemljama EU učestvuje u nabavci opreme.

Džaferović je na kraju razgovora ponovio opredjeljenje Bosne i Hercegovine da radi na ispunjavanju uvjeta iz Mišljenja Evropske komisije, ali je naglasio da je u ovom trenutku borba protiv pandemije korona virusa najvažniji prioritet, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Istočna Bosna