Print this page
24
Mart

NADLEŽNI U DOBOJU ODLUČNI: KO PREKRŠI IZOLACIJU IDE U BIVŠU KASARNU

Published in BiH

Svi koji prekrše rješenje o izolaciji umjesto u toplini doma spavaće na krevetima u objektu nekadašnje kasarne u dobojskom prigradskom naselju Miljkovac, a dok tamo borave neće gladovati jer će im dva obroka stizati iz Javne kuhinje u kojoj se već šest godina hrane socijalno ugrožene Dobojlije.

 

Nezavisne novine
 
  • U ovom momentu imamo 20 spremnih mjesta za karantin. Čekamo da nam isporuče madrace i krevete u toku dana, večeras do 19 časova biće na raspolaganju 100 kreveta s mogućnošću još dodatnih 100 – izjavio je jučer gradonačelnik Doboja Boris Jerinić.

On je dodao da su 904 osobe pod nadzorom, a za 16 je prestao nadzor.

 

  • Apelujem na sve koji su pod epidemiološkim nadzorom, kao i na sve građane da poštuju samoizolaciju jer ovih 15 dana koji dolaze su nam prekretnica – rekla je Ana Ćetić Stevanović, epidemiolog u dobojskom Domu zdravlja.

Od početna tri, dobojska bolnica je pokrenula proceduru za nabavku sedam respiratora, a sredstva za nabavku jednog od njih obezbijedila je Srpska pravoslavna crkva, odnosno Arhijerejsko namjesništvo Doboj.

 
  • Što se tiče cijena respiratora, bolnica Doboj je nailazila na različite cijene – od 28.000 KM za koje smo mi krenuli u proceduru do 100.000 KM. Cijene se mijenjaju, kako nam dobavljači govore, na dnevnom nivou i niko ako vam danas kaže cijenu ne može sutra garantovati da će biti ista – kazao je Mladen Gajić, direktor bolnice “Sveti apostol Luka”, te dodao da je na ulazu u bolnicu postavljen trijažni centar.

Jedan ljekar u ovoj zdravstvenoj ustanovi je izolovan iz preventivnih razloga. On je iz rizične kategorije, imao je ranije srčani udar, ali nije bio u kontaktu sa zaraženima, a ostali uposlenici imaju poseban režim rada.

 

  • Pravimo ekipe ljudi koji rade u određenom trenutku. To bi trebalo da bude u trajanju od 24 sata. Nakon toga oni odlaze kući i dolazi druga ekipa. Na ovaj način želimo da spriječimo da nam ispadne više ekipa u jednom trenutku iz posla. Većina će raditi na četvrti dan po 24 sata – rekao je Siniša Marić, pomoćnik direktora bolnice za medicinska pitanja.