Print this page
24
Mart

VOLONTERI CKFBIH DAJU SVE OD SEBE, DA VI NE BISTE IZLAZILI IZ KUĆA

Published in BiH

Volonteri Crvenog križa na svim nivoima neumorno rade. Mobilni timovi i općinske organizacije u strukturi Crvenog križa Federacije BiH (CKFBiH) na raspolaganju su stanovništvu starijem od 65 godina, samcima bez bližih srodnika.

 

 
 
 

Glasnogovornica CK FBiH Amina Kurtagić kaže za Fenu da tamo gdje imaju kuhinje, u Sarajevu i Mostaru, volonteri nose i obroke, svaki dan na kućne adrese.

 

  • Osim toga, stanovništvo može volonterima dati novac i zamoliti ih da odu u nabavku potrepština, podignu lijek iz apoteke ili možda plate račune – kazala je.

Ističe i liniju za psihosocijalnu podršku u ovoj kriznoj situaciji, čime je poslana poruka stanovništvu da nisu sami. To , kaže, dobro funkcionira.

 

  •  Ova situacija može biti uzrok stresa ili straha, sve je to opravdano i normalno. Naš tim psihologa na raspolaganju je, svaki dan od 10 do 19 sati, da bi stanovništvu pružili psihosocijalnu podršku, lijepu riječ, stručan i adekvatan savjet – naglasila je.

Apelira na stanovništvo da ostane kod kuće, ne izlaze bez velike potrebe i tako ‘pomognu svima nama u sistemu, koji se svim snagama borimo s pandemijom’.

 
  • Naši volonteri su tu, daju sve od sebe da vi ne biste izlazili iz kuća – poručila je Kurtagić.