- To neće spriječiti predsjednika Đukanovića da dođe 11. jula u Srebrenicu na obilježavanje 25. godišnjice genocida i pomalo je nepotrebno da se danas time ovdje bavimo zbog nekih dnevno-političkih tema – istakao je Ramić.

 

On je dodao da u Crnoj Gori oko 40 posto ljudi govori srpski jezik i da je logično da sa druge strane granice srpski narod ima određene emocije, ali je i podsjetio da se u prijedlogu Deklaracije o položaju srpskog naroda u Crnoj Gori o tome već raspravljalo u NSRS.

 

Sa druge strane, podsjetio je da se u dvorištu Fate Orlović još uvijek nalazi pravoslavna crkva, uprkos međunarodnj sudskoj presudi da se ona ukloni.

 

- Sa te strane nemamo nikakvu reakciju SPC-a niti vlasti u RS, a rokovi su blizu – rekao je Ramić.

 

On je ocijenio i da RS kao entitet omogućava sva prava Srbima, ali da su Bošnjaci i Hrvati diskriminisani.

 

- Bošnjaci u Crnoj Gori, kojih je manje od 10 posto, mogu izučavati nastavu na bosanskom jeziku, a u RS to ne mogu. Mogu bilo gdje drugo, ali ne mogu u RS – kazao je Ramić.

 

Govoreći o drugoj tački današnje posebne sjendice - Sporazumu o statusu između BiH i EU o aktivnostima koje sprovodi Agencija za evropsku graničnu i obalnu stražu (Frontex), Ramić je rekao da je rasprava u NSRS i o tome nepotrebna.

 

- BiH ima mogućnost da u svakoj fazi kaže na kojoj graničnoj liniji ti članovi agencije mogu doći i ni na koji način ne postoji mogućnost da oni ugroze interese BiH, kao što se to ovdje pokušava predstaviti – dodao je Ramić.

 

Istakao je da se na ovaj način problem neće riješiti, nego da se samo može produbiti ukoliko se odbija saradnja sa EU.

 

- Ukoliko je problem ovog sporazuma samo to što je došao kao prijedlog ministra iz prošlog saziva Vijeća ministara BiH, onda je apsurdno da mi zbog toga štitimo vitalni naciolnai interes RS – kazao je Ramić.

 

-Iskreno se nadam da ćemo imati manje ovakvih posebnih sjednica. Očigleno je da smo ušli u neku dramu u kojoj mjesečno imamo neki razlog za posebnu sjeddicu. Ove dvije predložene tačke nisu potrebne da se nađu na razmatranju i nećemo ih podržati. Ali ovo je prilika da RS afirmiše prava manjinskih, a konsitutivnih naroda na svom području – zaključio je Ramić.