27
Februar

INZKO: ČLANICE PIC-A SVE VIŠE RAZMIŠLJAJU DA TREBA KORISTITI BONSKE OVLASTI

Published in BiH

Vlasti u RS-u su prešle crvenu liniju kada su kazale da neće poštovati odluku Ustavnog suda BiH, kazao je visoki pedstavnik Valentin Inzko gostujući na Al Jazeeri Balkans.

 

Arhiv
 
  • Kada bi na Korzici rekli da neće poštovati odluke Ustavnog suda u Parizu, Macron bi odmah poslao vojsku na Korziku – kazao je, između ostalog, Inzko.

Međutim, kazao je kako još uvijek neće koristiti bonske ovlasti. Tačnije da će bonske ovlasti koristiti tek kada Upravni odbor Vijeća za provedbu mira o tome donese odluku.

  • Među članicama PIC-a, od njih 11, sve je veći broj onih koji razmišljaju da treba koristiti bonske ovlasti. Naravno, ja neću pred kamerama reći o kojim se državama radi. Međutim, treba istaći da su najbolja rješenja uvijek ona koja donesu domaće institucije. Osim toga i Tužilaštvo BiH može reagovati, jer je poznato ko je predložio zaključak da se ne poštuju odluke Ustavnog suda BiH i ko je glasao za takav zaključak – dodao je visoki predstavnik.

On je napomenuo da se zakonom ne mogu izbaciti strane sudije iz Ustavnog suda BiH. Osim toga, kazao je kako BiH nije jedina takva zemlja u svijetu. Kao ilustraciju spomenuo je Japan, gdje je još uvijek prisutna američka vojska, kao i Kipar gdje su, iako je članica EU, još uvijek raspoređene snage UN-a.

Istočna Bosna