25
Februar

KARUP – DRUŠKO ZA HAYAT: INZKO ĆE POSLIJE 25. GODIŠNJICE GENOCIDA U SREBRENICI NAMETNUTI ZAKON O NJEGOVOM NEGIRANJU

Published in BiH

O sve češćim procesima koji se pred Sudom Bosne i Hercegovine vode protiv bivših generala i komandanata Armije Republike Bosne i Hercegovine, o procesima koje s druge strane protiv bh. državljana vodi Srbija, o porukama Aleksandra Vučića i njegovoj ulozi u blokadama države Bosne i Hercegovine danas smo u emisiji „Dobar dan BiH“ govorili s kolegicom, novinarkom Dženanom Karup – Druško.

 


Hayat
 

Sve češće svjedočimo suđenjima na Sudu Bosne i Hercegovine nekadašnjim pripadnicima Armije Bosne i Hercegovine. S druge strane, u toku prošle godine nije podignuta nijedna optužnica za genocid u Srebrenici. Predsjednik VSTV-a se javno hvalio povećanim brojem Bošnjaka koji su završili pred Sudom. Dženanu smo pitali, o čemu se ovdje radi, postoji li mogućnost da se radi o pokušaju izjednačavanja žrtve i agresora?

Entitetska ministrica prosvjete RS-a otišla je u Srebrenicu zbog slučaja maltretiranja djevojčice koja nosi hidžab – to se desilo u prvoj osnovnoj školi u Srebrenici, istoj onoj gdje su djeca nosila četnička obilježja. Dženana se slaće da su ovakvi stavovi opasni.

 
  • Kada je građen obrazovni ssitem  BiH, OSCE je bio taj koji nam je nametnuo standarde, i rečeno je da se ne treba učiti o posljednjem ratu. Onda je ustanovljeno je da je djeca u Hercegovini uče o ratu kao i djeca u RS – u, dok samo naša djeca ne uče o tome. Stalno imamo priču kako su Srbi ugroženi, i kako su oni bili žrtve – pojasnila je Karup – Druško.
Hayat

Valentin Inzko je rekao da će nametnuti usvajanje Zakona o negiranju genocida u Srebrenici.  

  • Naravno da nam je potreban taj Zakon, i on je rekao da ćemo sačekati 25. godišnjicu i da će on to uraditi. Zato treba izvršiti pritisak na njega kako bi se usvojio taj Zakon, podhitno treba zabraniti negiranje genocida – zaključila je ona.  

Istočna Bosna