25
Februar

Amerikanci tvrde: Imamo cjepivo protiv koronavirusa!

Published in BiH

Kompanija se koristila tehnologijom mRNK (glasnička RNK) koja je prilično obećavajuća jer su mRNK cjepiva hipotetski brža i učinkovitija od onih koja se temelje na DNK

vakcina 1 1 
 
 

Američka kompanija Moderna Inc. koja se bavi proizvodnjom lijekova isporučila je svoju prvu seriju cjepiva protiv koronavirusa nadležnim američkim zdravstvenim agencijama kako bi se mogla pokrenuti prva testiranja na ljudima.

 

Moderna Inc. u ponedjeljak je saopćila da je poslala uzorke cjepiva Nacionalnom institutu za alergije i zarazne bolesti (NIAID) i kako očekuje da će prva klinička ispitivanja na ljudima započeti krajem travnja. Preliminarni rezultati mogli bi biti dostupni u julu ili augustu, piše The Wall Street Journal.

Kompanija se koristila tehnologijom mRNK (glasnička RNK) koja je prilično obećavajuća jer su mRNK cjepiva hipotetski brža i učinkovitija od onih koja se temelje na DNK.

Razlog tome je što cjepiva koja se temelje na DNK moraju komunicirati s jezgrom stanice, dok se mRNK nalazi po cijeloj stanici te je stoga mnogo pristupačnija.

 

S druge strane, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) priopćila je jučer kako polaže nade u antivirusni lijek protiv ebole – Remdesivir, koji se pokazao kao efikasan u smanjenju simptoma COVID-19.

Dodala je da se već sada provode klinička ispitivanja na ljudima i da bi rezultati mogli biti poznati za nekoliko sedmica.

Gilead Science, kompanija koja proizvodi Remdesivir, potvrdila je za CNN da surađuje s kineskim zdravstvenim stručnjacima i da lijek prolazi dva klinička testiranja na pacijentima zaraženim koronavirusom.

“Provode se dvije vrste kliničkih testiranja; jedna na pacijentima s teškim simptomima, a druga na onima s umjerenim simptomima. Rezultate očekujemo u aprilu”, saopćili su iz kompanije Gilead Science, , prenosi Index.hr.

Istočna Bosna