23
Februar

Najavljene nove apelacije pred Ustavnim sudom BiH

Published in BiH
Najavljene nove apelacije pred Ustavnim sudom BiH
Foto: AA / Arhiv
Zakoni o stvarnim pravima i o uzurpacijama i dobrovoljačkim kompetencijama ići ce na ocjenu ustavnosti, već najavljuju poslanici Narodne skupštine iz grupe Zajedno za Bosnu i Hercegovinu. 

Nije isključeno da će se isto desiti sa Zakonom o šumama Republike Srpske. Pokušaće da ih ospore na isti način, kao i Zakon o poljoprivrednom zemljištu. Za poslanike SDA, sporno je pitanje svojine nad ostalim javnim dobrima šumi i riječnom zemljištu, koji su takođe uknjiženi na Republiku Srpsku, a čiji status je uređen ovim zakonima.



Status šume i šumskog zemljiišta regulisan je Zakonom o šumama Republike Srpske, u kome piše da su šume i šumsko zemljište na teritoriji Republike Srpske republička svojina, a da njima upravlja, odnosno raspolaže resorno Ministarstvo. Šumsko zemljište nekada je pripadalo poljoprivrednim kombinatima, slično kao i poljoprivredno koje je bilo predmet posljednje odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. U Ministarstvu šumarstva kažu su svjesni da su moguće nove apelacije, ali da će ih spremno dočekati.



BORIS PAŠALIĆ, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS



Radi se o 52 posto. Ako vam kažem da je to u Srbiji 29 posto, u Hrvatskoj 34 posto, onda vam to dovoljno govori koliko je to važan resurs za Republiku Srpsku. I zaista bi se postavilo mnogo pitanja, da li se u tom slučaju narušava odnos koji smo dogovorili u Dejtonu u smislu teritorija, i kako se ustvari tretira taj resurs u smislu vlasništva.



Na najave iz SDA stigao je i ekspresan odgovor.


EDIN RAMIĆ, poslanička grupa “Zajedno za BiH” u NSRS

 


Vi možete svaki mjesec proizvesti krizu. Vi svaki mjesec pustite ovdje u Narodnu skupštinu neki zakon koji nije u skladu sa Ustavom i mi ćemo svaki mjesec tražiti ocjenu ustavnosti. Ustavni sud mora raditi svoj posao i reći je li to u skladu sa Ustavom ili nije.

 


MILORAD DODIK, član Predsjedništva BiH



Hvala gospodinu Ramiću što nam je otvorio oči tvrdnjom kako će podnijeti apelaciju Ustavnom sudu zbog Zakona o stvarnim pravima gdje bi trebalo da se rješava pitanje šuma, voda, rijeka, potoka i ostalog. Vjerujem da se lagodno smije ovdje, kao što vidim. Ali, najdraže se smije onaj ko se zadnji smije.



Ustavni sud BiH svoju raniju odluku , kojom je Zakon o poljoprivrednom zeljištu Republike Srpske proglašen neustavnim, obrazložio je tvrdnjama da su prirodna dobra državna svojina. Za predstavnike iz Republike Srpske te tvrdnje ne stoje, jer u Ustavu Bosne i Hercegovine nigdje nije naznačeno da država ima pravo na svojinu. Bošnjački poslanici u Narodnoj skupštini najavljuju i analizu svih zakona koji tretiraju pitanje svojine u RS, prenosi BHRT.




IB.com/Vijesti.ba

Istočna Bosna