22
Februar

Iz RS otvoreno: Đukanoviću zabraniti posjetu BiH i Srebrenici

Published in BiH
  •  - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Historičar Raković o Đukanoviću

FOTO: AFp

Aleksandar Raković, historičar, kazao je da bi Narodna skupština Republike Srpske trebala zabraniti predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću službenu posjetu BiH i razmotriti da mu zabrani ulazak u RS i na taj način "onemogući da u Srebrenici izvede performans koji bi bio uvreda i za srpske i za bošnjačke žrtve". 

Navodi da bi trebalo preventivno djelovati i odmah mu zabraniti dolazak u Republiku Srpsku na neodređeno vrijeme tako da uopće ne treba razmišljati kako će dalje provocirati Srbe. Smatra da je Đukanovićeva izjava direktan i namjerno smišljen odgovor srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, koji se nedavno usprotivio njegovoj zvaničnoj posjeti BiH.

  • NSRS bi trebala zabraniti posjetu Đukanovića - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba
    NSRS bi trebala zabraniti posjetu ĐukanovićaFOTO: ARHIV
 
 
 
 
 
 
Volume 0%
 
 

Vlastiti interes

 

On je naglasio da Đukanovića, koji je izjavio da je njegov stav u vezi sa Srebrenicom jasan i da će, ako treba, svojim prisustvom pokazati “pijetet prema žrtvama tog genocida”, ne interesiraju žrtve i stradanja već samo vlastiti interes. Posjeta Đukanovića Srebrenici bila bi samo kazna i RS i Crnoj Gori, ali i svim Srbima, smatra Raković.

– Njega interesuje samo da dobije jeftine političke poene. Da na taj način priveže sebe još jednom za ekstremne krugove u NATO paktu i zapadnoj Evropi i da još jednom uperi prstom u Srbe – naveo je Raković.

U svakom smislu, kaže Raković, treba spriječiti da Đukanović u Srebrenici obilježi neki svoj bizarni performans koji nema nikakve veze s osjećanjima. Prema njegovim riječima, trebalo bi preventivno djelovati i odmah mu zabraniti dolazak u Republiku Srpsku na neodređeno vrijeme tako da uopće ne treba razmišljati kako će dalje provocirati Srbe.

- Odluku o zabrani dolaska Đukanoviću treba donijeti ili Narodna skupština Srpske u paketu s odlukom o zaštiti vitalnog nacionalnog interesa u Republici Srpskoj ili Vlada RS kada bude imala saznanja o namjeri Đukanovića - istakao je Raković. 

Istočna Bosna