21
Februar

ALPINISTA IZ BOSNE I HERCEGOVINE ŽELI OSVOJITI ZLOGLASNU PLANINU NA ALPAMA

Published in BiH

Admir Andelić – Tomba iz Živinica posljednjih desetak godina bavi se alpinizmom, a uskoro planira napraviti poduhvat koji niko ranije iz Bosne i Hercegovine nije ostvario.

 

 
 
 

Naime, Andelić i njegov kolega kolega Aldin Milunić iz Olova zaposlen u Oružanim snagama BiH planiraju uskoro da savladaju zloglasnu planinu ‘Eiger’ na Alpama koja je visoka skoro 2000 metara i na kojoj su brojni alpinisti izgubili živote u pokušajima da je osvoje.

 

U razgovoru Admir Andelić je približio o kakavom se zapravo zahtjevnom i hrabrom poduhvatu radi kada je u pitanju osvajanje jedng od tzv. ‘problema Alpa’ i kada se kod njega uopšte rodila ljubav prema ovoj disciplini koja traži maksimalnu fizičku spremnu, piše Tuzlanski.ba.

 

  • Alpinizam na našem području još uvijek nije toliko popularan. Ja sam završio kurseve alpinizma nakon čega sam počeo aktivno da se time bavim pri Sarajevskoj školi alpinizma. Danas sam asistent i instruktor alpinizima i obučavam druge, a među kojima su i moje kolege zaposlene u Ministarstvu unutrašnjih poslova TK, kaže Andelić.

Da bi neko postao alpinista to traži određeno iskustvo u penjanju po stijenama i nakon što se zadovolje propisane norme pred komisijom tek onda se neko može registrovati da bude alpinista.

 

 
  • Spadam među one koji su u najbržem roku uspjeli da ispune te norme i da se registrujem za alpinistu  – kaže Admir kojeg je ljubav prema planinarenju dovela do toga da se počne baviti alpinizmom za koji kaže da spada među najekstremnije sportove koji sadrže dosta adrenalina.

Admir Andelić do sada najviše se penjao po stijenama koje imaju u Bosni i Hercegovini, a koje su visine od 100 do 700 metara.

 

  • Najatraktivnije stijene koje smo penjali do sada u BiH su Izgorjele grude na Prenju, stijena Cetine kao i stijena Botina na Veležu gdje smo nedavno napravili najteži poslijeratni alpinistički uspon u zimskim uslovima’ – kaže  Admir Andelić.

Kada su u pitanju veliki alpinistički poduhvati u Evropi postoje tzv. ‘problem Apli‘. To su kako nam je Andelić pojasnio tri zadnja ‘problema Alpa’ ili “Alpske Trilogije”, to su zapravo stijene koje su zanimljive svim alpinistima širom svijeta.

 

  • Grand Jorasess je stijena koju su starije generacije aplinista iz BiH popele još prije rata, ona je visoka preko 1000 metara. Zatim imate stijenu ‘Materhorn‘ koja se nalazi na sjevernoj strani Švicarske ona je visoka nekih 1200 metara bilo je pokušaja da se ta stijena osvoji ali mnogi bili bezuspješni da bi to pošlo za rukom mojim kolegama iz Sarajeva 2016. godine. Dakle, ostala je nesavladana stijena ‘Eiger‘ visoka oko 1800 metara, međutim linija uspona uz stijenu je negdje oko 3000 metara. Koliko znam neki su alpinisti iz BiH razmišljali da probaju savladati ‘Eiger’ ali nikada se niko nije usudio da krene na svjetski poznatu gorostasnu stijenu. Filmovi su mnogi snimani o toj stijeni koja je prvi puta popeta 1938. godine – priča sagovornik.

O kakvom su poduvatu radi govori i podatak da je Adolf Hitler bio rekao kako će dobiti zlatnu olimpijsku medalju onaj ko savlada stijenu Eiger.

 

Mnogi su tada izgubili živote u pokušaju da se popnu na vrh i savladaju stijenu Eiger koju u Njemačkoj još zovu stijena smrti.

 

Upravo tzv. stijenu smrti Admir i njegov kolega Aldin Milunić iz Olova planiraju da savladaju. Međutim, za to će im biti potrebno puno sreće koja se najviše odnosi na povoljne vremenske uslove.

 

  • Sve zavisi od vremenskih uslova. Zna se dogoditi da neki alpinisti stijenu ‘Eiger’ penju po 4 do 5 dana iako je za to objektivno potrebno 2 do 3 dana. Mi ćemo početkom marta početi da pratimo vremenske uslove i čim vidimo da su vremenske prilike povoljne za ovakav poduhvat planiramo krenuti. Ukoliko uspijemo popeti stijenu ‘Eiger’ to će biti historijski uspjeh za bh. alpinizam’ – kazao je Andelić koji dodaje i to kako ukoliko savlada stijenu ‘Eiger’ to bi mu otvorilo vrata za mnoge druge poduhvate širom svijeta.

Andelić kaže još i to da je za ozbiljne alpinističke ekspedicije potrebno i novca, a u ovom slučaju dobili su podršku Sarajevske škole alpinizima, Planinarskog društva ‘Treskavica’ kao i društveno odgovorne kompanije ‘Alma Ras’ iz Olova.

 

  • Zaista ovom prilkom želim se zahvaliti kompaniji ‘Alma Ras’ koji su nam baš izašli u susret i puno pomogli da probamo osvojiti stijenu ‘Eiger’. Posljednjih dana intezivno treniramo i radimo kako bi krenuli što spremniji u ovu alpinističku ekspediciju. Ja sam čak i kući napravio poligon za penjanje gdje treniram’ – kaže Andelić.

Naš sagovornik kaže da se uskoro planira realizacija projekta u okviru kojeg će u Kladnju biti napravljena prva ‘Via ferata‘ odnosno obezbjeđena planinska staza kroz teško pristupačne stjenovite terene.

 

Zanimljivo da je i to Admir Andelić svoju strast prema alpinizmu prenio i na svoju suprugu koja mu često pravi društvo u penjanju po stijenama.

 

  • Za vrijeme boravka na medenom mjesecu supruga i ja smo postali prvi iz BiH koji smo popeli sjevernu stranu ‘Gran Paradisa’. Nije to sad neka preteška stijena ali u pitanju je bilo 600 metara nekog leda’ – kaže ovaj alpinista iz Živinica.

Za kraj razgovora Andelić kaže kako je Bosna i Hercegovina idealna za alpinizam i planinarenje jer imamo odlične prirodne ljepote, a uz to nismo skupa zemlja.

 

  • Mnogi strani alpinisti kada dođu na naše stijene budu prijatno iznanađene prirodnim bogatstvom koje imamo. Također, u nevjerici gledaju račune nakon oblinih obroka ili kada prenoće u nekom smještaju. U Evropi je to sve puno skuplje. Nismo svjesni kakve prirodne ljepote posjedujemo, žalosno je što sve to nismo sposobni da maksimalno iskoristimo jer imamo veliki potencijal’ – priča Andelić.

Alpinista Admir Andelić kaže da je bilo nezgodnih situacija tokom njegove desetogodišnje karijere i padova ali na svu sreću do sada nije imao ozbiljnije povrede.

 

 Također, ističe da odustajanje sa neke stijene ne smatra porazom jer prema njegovim riječima nekada se bude teže spustiti niz stijenu nego nastaviti dalje.

Istočna Bosna