21
Februar

UMRO IVO JURIČEVIĆ, PREDSJEDNIK CRVENOG KRIŽA FBIH

Published in BiH

Ivo Juričević, predsjednik Crvenog križa Federacije Bosne i Hercegovine i dopredsjednik Crvenog križa BiH, iznenada je umro u srijedu u šezdesetoj godini, saopćila je federalna organizacija Crvenog križa.

 

 
 
 

Sahrana će biti danas u 15 sati u njegovom rodnom Uskoplju na groblju Ploče.

 

Volonteri i saradnici Crvenog križa, kao i svi koji su ga poznavali, pamtit će ga po njegovom vedrom duhu, plemenitosti i humanosti. Crveni križ je izgubio svog velikog prijatelja i humanistu koji je radom i zalaganjem ostavio neizbrisiv trag na promociji i širenju humanih vrijednosti, navedeno je također u saopćenju.

 

Ivo Juričević je imao mnoge odgovorne funkcije u strukturi Crvenog krsta/križa BiH. Od 2000. godine je bio član Skupštine u Crvenom križu Gornji Vakuf-Uskoplje, član Skupštine Crvenog križa Srednjobosanskog kantona, član Skupštine u Crvenom križu Federacije BiH, kao i Skupštine u Društvu Crvenog krsta/križa BiH, predsjednik Crvenog križa Federacije BiH, član Predsjedništva i dopredsjednik Društva Crvenog križa BiH.

 

 

Bio je višestruki darivalac krvi.

 

Osim ovih volonterskih, obavljao je i mnoge druge dužnosti. Bio je ravnatelj Centra za socijalni rad Gornji Vakuf-Uskoplje, ministar i zamjenik ministra zdravstva i socijalne politike Srednjobosanskog kantona, šef kabineta zamjenika ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH te član Upravnog i Savjetodavnog odbora Instituta za nestale osobe BiH, prenosi Fena.

 

U posljednjih devet godina, imao je lidersku ulogu u Crvenom križu FBiH.

Istočna Bosna