20
Februar

MRTVO SLOVO NA PAPIRU: KLADIONICE JOŠ U BLIZINI ŠKOLA

Published in BiH

Od jula 2019. godine čeka se realizacija inicijative zastupnika Seada Milavice koju su podržali zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo da se kladionice udalje 1.000 metara od škola i vjerskih objekata.

 

Ilustracija
 

Na snazi je odluka da se kladionice od tih objekata trebaju udaljiti 100 metara što je propisano federalnim Zakonom o igrama na sreću koji je usvojen 2016. godine.

 

Milavica u razgovoru za Faktor kaže da nema nikakvog pomaka kada je usvojena inicijativa u pitanju.

 
  • Očekivao sam reakciju Vlade Kantona Sarajevo, međutim u međuvremenu je došlo do rekonstrukcije Vlade te se time očito nisu bavili. Ja ću, kada bude imenovana nova vlada, više vremena posvetiti tom pitanju, da se ovaj problem riješi. Ako je moguće da se udalje 1.000 metara, a ako nije, onda ćemo vidjeti koje je najpovoljnije rješenje i šta se može uraditi – kazao je Milavica.

Istakao je da neće odustati od svoje inicijative.

 

  • Namjerno sam tražio da to bude udaljenost od 1.000 metara, vi tražite hiljadu da biste dobili 500 ili 300, a ako tražite 300 onda ćete ostati na ovih sadašnjih 100, odnosno 20 metara. Sada imate situaciju da su kladionice samo 20 metara udaljene od ulaza u škole. Nažalost, ali to je tako – ističe Milavica.

Iako federalni zakon predviđa manju udaljenost, Milavica ističe da to ne mora biti prepreka da se u KS odredi drugačije.

 

  • Svaka općina ima pravo da donese svoju legistlativu o iznajmljivanju prostora u različite namjene. Kanton može sam donijeti odluku da niti jedna kladionica ne može biti bliže školi ili vjerskom objektu od 1.000 metara. To će biti borba, to je sigurno. Bit će dosta ataka na mene i bilo ih je i do sada, ali ja ne marim za to – zaključio je Milavica.

Istočna Bosna