12
Februar

Ramić: Vrijeme je da pravosuđe radi svoj posao ili da reagira OHR

Published in BiH
Potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Edin Ramić u izjavi za portal Radiosarajevo.ba kazao je da su odluke ustavnog suda BiH konačne i obavezujuće.

 

Ramić je za naš portal komentirisao najave „političara iz RS da će se njihovi predstavnici suzdržati od donošenja odluka u državnim institucijama do donošenja novog zakona o Ustavnom Sudu BiH”.Nastala praksa u BiH je da onaj ko neće da provodi odluke Ustavnog suda BiH ne može natjerati, jer očigledno da ne funkcioniše ni tužilaštvo ni sudstvo. Možda je ovo vrijeme da tužilaštvo prije svega radi svoj posao, ako ne onda da Ured visokog predstavnika i oni koji su bili odgovorni za reformu pravosuđa, učine nešto više na tome da se ponovo reformira pravosudni sistem jer je on očigledno kindnapovan od strane političkih predstavnika“, smatra Ramić.

Dodao je da mi danas nemamo vladavinu prava, što je obaveza BiH i jedino šta građani očekuju.

 

„Očekuje se da zakon jednako važi za svakog. Ali ako vi provedete referendum, postupite mimo Ustava i vas tužilaštvo ne procesuira, pa prekršite jednu odluku tužilaštva pa drugu, a niko to ne problematizira, logično je da oni nakon toga idu samo korak dalje“, pojasnio je Ramić.

Na pitanje koliko je realno očekivati da Parlament BiH po nekoj skraćenoj proceduri donese novi zakon o Ustavnom sudu BiH, Ramić kaže „da nije realno to očekivati“.

„Mi moramo imati mehanizme zaštite ustavno-pravnog sistema u bih, a to pored OHR-a i Ustavni sud BiH. Ukoliko Ustavni sud BiH bude skup predstavnika političkih stranaka onda oni neće štititi Ustav nego političke stranke i njihove politike. Tako da ta borba protiv stranaca u Ustavnom sudu BiH je zapravo borba protiv Evropske konvencije o ljudskim pravima i slobodama i borba protiv Ustava Bosne i Hercegovine“, zaključio je Ramić.Podsjećamo, sastanak političara iz RS održan je danas u Banjoj Luci, a povod je Odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, koji je proglasio neustavnim Zakon o poljoprivrednom zemljištu entiteta RS.


www.radiosarajevo.ba

Istočna Bosna