12
Februar

NEVJEROVATNA PRIČA IZ SARAJEVA 1922. GODINE: JEDNOG DANA U POLICIJU JE UŠLA ZAGONETNA DJEVOJKA

Published in BiH

Članak je objavljen 03.01.1922. godine u “Večernjoj pošti” (broj 152), u dijelu Sarajevska lokalna kronika.

 


 
 
 

Jučer je na policijsku direkciju došla dosta elegantno obučena gospođica R.Z., 17 godina stara, pa je zamolila, da se čuje njezina pritužba. Sa najvećim mirom i potpunom ozbiljnošću počela je pričati upravo nevjerojatne stvari. Dežurni činovnik bio je frapiran njezinim iskazom. Ona, veli, izvržena je od nazad mjesec dana: progonima nepoznatih ljudi, koji je stalno napastuju.

 

Jednog dana omamljena opijumom, koji su joj stavili u himber njezini progonitelji, našla se u nekom elegantnom stanu. Tu se osvijestila i kada je poslije pribranosti provirila kroz ključanicu, vidila je sablažnjiv prizor.

 

Opet je od svojih progonitelja nečim uspavana i kada se osvijestila bila je u svojoj kući. U nizu velikog njezinog iskaza pričala je i o tome, kako je omamljivana nekom vrsti maske, spominjala je i prijetnje sa revolverom.

 

 

Pored svih ovih misterioznih događaja i napasti, kojima je bila izložena, ona je ostala nedirnuta, ali strepi pred opasnošću, da više neće moći izdržati navali svojih progonitelja. Tako navodi, da ju je iz jedne neprilične situacije spasio jedan nepoznati gospodin, koji je poslije putem novina molio, da se s njome sastane i da joj dadne upute, kako će ubuduće izbjeći napadajima onih, što ju progone.

 

Kod policije pobudilo je ovo pričanje pristale djevojke opravdanu sumnju, da se ovde radi o bolesnoj djevojci, koja si utvara za istinu sve one strašne vizije, što joj se u mašti stvaraju. Odmah su povedeni izvidi, pa se ustanovilo, da je dotičnu noticu u novine, da se javi nepoznati spasitelj dala uvrstiti sama gospođica R.Z. Zašto je to ona učinila, nije se moglo ustanoviti, pošto je daljnja istraga ispitivanjem djevojke bila spriječena, jer se sinoć djevojka pokušala otrovati.

 

U posve besvjesnom stanju prevežena je u bolnicu. Ako ostane u životu, možda će se liječničkim posmatranjem moći otkriti tajna misterloznih pričanja ove zagonetne djevojke. Izgleda da se ovdje radi o jednom vrlo interesantnom psihopatološkom pojavom.

Istočna Bosna