07
Februar

OSAM OBOLJELIH OD SVINJSKE GRIPE U KBZ ZENICA

Published in BiH

Načelnik Odjela za infektivne bolesti KBZ-a Ednan Drljević potvrdio je za Hayat.ba da je kod osam osoba hospitaliziranih u ovoj bolnici potvrđen virus gripe H1N1.

 


 
 

Piše: Lejla Skenderagić

 

Jedan je pacijent na respiratoru no njegovo je stanje dosta bolje, kazao je dr. Drljević. Dobra je vijest kako kaže da su tri pacijenta izliječena i oni bi uskoro trebali biti pušteni kući.

 

  • Prošle godine u opticaju su bile tri gripe ali ovo je i najopasnija, jer oboljeli najčešće završe na respiratoru ćesto i sa smrtnim ishodom. Ostale su ipak nešto blaže. Prošle godine bilo je potvrđenih i virusa gripe H3N2 dok ove godine nije bilo potvrđenih slučajeva virusa ove gripe. Također nema potvrđenih ni virusa iz grupe „B“. Prošle je godine bilo dosta potvrđenih virusa ove grupe podtipa Victoria, ove godine nismo izolovali ni jedan. Kod ovih najtežih pacijenata koje šaljemo na testiranje uglavnom su izolovani virusi gripe H1N1 – kazao je Drljević.

U proteklih dvadeset dana u Kantonoj bolnici Zenica tri su osobe preminule od tog vrusa. Drljević je potvrdio i da zbog epidemiološke situacije u vezi sa gripom od ponedjeljka, 10. februara do daljnjeg se ukidaju sve posjete hospitaliziranim bolesnicima na odjelima te bolnice.

Istočna Bosna