25
Januar

Izetbegović: U Vladi FBiH neće biti mjesta za SNSD, imenovanja direktora SIPA-e i OSA-e idu u paketu

Published in BiH
 

Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) je na danas održanoj sjednici zaključilo da je uvrštavanjem dijela teritorije Bosne i Hercegovine u Strategiju odbrane i nacionalne sigurnosti Republika Srbija načinila novi udar na Dejtonski mirovni sporazum.


To je, ocijenili su, direktna prijetnja stabilnosti u regiji, te SDA traži od vlasti Srbije da isključi dio koji se tiče BiH.

 

 

– Podsjećamo da Srbija nije garant Dejtona, kako njeni zvaničnici neistinito tvrde. Srbija je svojim potpisom samo priznala učešće u ratu u BiH. Garanti Dejtonskog sporazuma su velike sile na čelu sa SAD. Napominjem da je obaveza Srbije iz prvog člana Dejtonskog mirovnog sporazuma je „da se uzdržava od bilo kakvih akcija protiv teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti BiH“ i to bi bilo sve – kazao je predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Predsjedništvo SDA je uputilo poziv da se imenovanjem ministra za ljudska prava i izbjeglice okonča formiranje Vijeća ministara BiH.

– Mi smo imali dogovor 17. aprila 2019.godine, definirano je da na ovu funkciju mora biti imenovan nestranački kandidat iz reda Ostalih, koji će doći entiteta RS i koji bi bio predložen u konsultacijama svih članica koalicije. Ovaj dio nije izvršen. Nikakvih konsultacija sa SDA nije bilo. Potrebno je da se dogovor ispoštuje – pojasnio je Izetbegović.

SDA od novoimenovanog Vijeća ministara BiH, kao i od vlada na svim nivoima, zahtjeva da hitno pristupe reformama i realizaciji infrastrukturnih projekata za koja već postoje obezbijeđena sredstva, te da svoj rad u potpunosti posvete poboljšanju općeg ekonomskog stanja i životnog standarda građana. Izgradnja Koridora Vc, brzih i magistralnih cesta potrebno se, ocijenio je Izetbegović, mora snažno ubrzati.

– SDA poziva članove Visokog sudskog i tužilačkog vijeća da podnesu ostavke jer su u potpunosti izgubili kredibilitet u domaćim i međunarodnim stručnim krugovima, kao građana BiH. Napominjem da izvještaj VSTV-a nije dobio podršku nijednog poslanika niti delegata u oba doma Parlamentarne skupštine BiH, što samo po sebi dovoljno govori – podsjetio je predsjednik SDA.

SDA također pozdravlja usvajanje Izmjena Zakona o platama i naknadama u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, kojima se osigurava povećanje plaće vojnicima i podoficirima Oružanih snaga BiH s najnižim koeficijentom za obračun plaće, koji u ukupnoj vojnoj strukturi profesionalnih vojnih osoba čine 80 posto ljudstva.

– SDA neće podržati učešće SNSD-a u strukturi vlasti FBiH. Dokle god potpredsjednik FBiH ima značajne ovlasti, a pozicija potpredsjednika RS bude reducirana na protokolarne funkcije, i dok god u Vladi RS-a nema ministara iz SDA, takvi prijedlozi neće imati kredibilitet – poručio je Izetbegović.

Predsjedništvo SDA je pozvalo na hitno okončanje procesa formiranja vlasti na nivou Federacije BiH.
– Ponavljamo poziv HDZ-u BiH da bez odlaganja predloži predsjednika FBiH, što je osnovni uvjet za formiranje nove Vlade. Izborni zakon je u nadležnosti Parlamentarne skupštine BiH, te njegovu reformu ne treba vezivati za formiranje Vlade FBiH – kazao je Izetbegović.

U SDA podržavaju izmjenu strukture Vlade FBiH, koja podrazumijeva osnivanje novih i spajanje postojećih ministarstava, kako bi se poboljašala funkcionalnost izvršne vlasti. Okolnosti i prioriteti su se, ocjenjuje predsjednik SDA, promijenili. Također pozivaju da se hitno postigne dogovor koji će omogućiti održavanje izbora u Gradu Mostaru ove godine.

– Formiranje nove skupštinske većine u Kantonu Sarajevo, koja je izraz demokratske volje građana iskazane na proteklim Općim izborima, gdje treba vidjeti brojeve glasova, osigurava političku stabilnost i omogućava prevazilaženje cjelogodišnjeg zastoja i snažan razvoj Kantona Sarajevo – izjavio je Izetbegović.

Izetbegović je, odgovarajući na upite medije, kazao da se povećanje plaća odnosi samo na vojnike, a ne na zvaničnike. Kazao je da SDA ništa ne uvjetuje, osim poštivanje dogovora.

– Bio je jasan dogovor da ćemo imati konsultacije kod imenovanja desetog ministra. Nije ispoštovan dogovor. Sve što tražimo je da se poštuje dogovor. Imenovanje direktora OSA-e i SIPA-e će morati ići u paketu. SIPA i OSA moraju ići zajedno – poručio je predsjednik SDA.

Izetbegović je najavio da će naredne sedmice biti poznata imena ministara SDA u novom sazivu Vlade KS, te da će se voditi računa o kvalitetu ponuđenih kandidata za ministarske pozicije.

Istočna Bosna