11
Januar

HLADNOĆA PUNI PRIHVATILIŠTA ZA BESKUĆNIKE

Published in BiH

Hladno vrijeme svake godine tjera veći broj onih bez krova nad glavom da pokucaju na vrata prihvatilišta za beskućnike, gdje pored obroka i udobnog kreveta dobiju i toplu riječ.

Ilustracija
 

Niske temperature svake godine u prihvatnu jedinicu za beskućnike u sklopu Gerontološkog centra dovode veći broj beskućnika, a posljednjeg mjeseca 2019. godine u njemu je boravilo oko 10 građana koji nemaju svoj dom.

Nada Jukić, glavna sestra Gerontološkog centra, kazala je da su vrata ovog prihvatilišta uvijek otvorena za beskućnike, te da nikoga ne odbiju, posebno u vrijeme praznika.

 
  • Trenutno se u prihvatnoj stanici nalaze tri lica. Oni najčešće jednu noć provedu u  toplom krevetu naše prihvatne jedinice, gdje dobiju i topli obrok. Nažalost, dan kasnije se vraćaju svojim starim navikama i na ulicu – rekla je Jukićeva.

Dodaje da beskućnici koje dovedu Hitna pomoć, Klinika za psihijatriju ili mobilni tim Centra za socijalni rad u prihvatilištu ostaju do pet dana, te da se njihov boravak produžava ako se ne nađu trajnija rješenja za njihov smještaj.

Beskućnicima je najteže kada je jako hladno i kada pada snijeg, a Jukićeva ističe da u ovom prihvatilištu dobiju prenoćište, topli obrok, zdravstvenu zaštitu i njegu, kao i društveni sadržaj, odnosno sve što dobijaju i stalni korisnici Gerontološkog centra.

Utočište u vrijeme zimskih praznika pronašli su i beskućnici u  Dnevnom centru za beskućnike Udruženja građana “Mozaik prijateljstva”, gdje svakodnevno dolazi do 20 građana koji nemaju krov nad glavom.

Miroslav Subašić, sekretar Udruženja građana “Mozaik prijateljstva”, rekao je da beskućnici ovdje mogu da se smjeste na toplo, dobiju besplatan obrok, te da se istuširaju u javnom kupatilu.

  • Svakodnevno nas posjećuje od 10 do 20 beskućnika i pružamo im sve usluge koje imamo – kazao je Subašić.

Dodao je da ovaj centar još ne nudi prenoćište za beskućnike, jer to, prema njegovim riječima, iziskuje veću angažovanost državnih institucija.

Istakao je da je “Mozaik prijateljstva” organizovao pet svečanih ručkova povodom proslave Nove godine i Božića za oko 1.500 građana koji su u socijalnoj potrebi.

  • Prvi put smo organizovali novogodišnji ručak za najmlađe članove, te za stare, kao i ručak za sve javne kuhinje. Na svakom ručku je prisustvovalo oko 300 građana – objasnio je Subašić.

Istakao je da je “Mozaik prijateljstva” u vrijeme praznika podijelio preko 1.700 paketa osnovnih životnih namirnica onima kojima je to najpotrebnije, te da će organizovati i proslavu Pravoslavne nove godine.

 

Istočna Bosna