Print this page
07
Januar

HDZ ĆE DOŽIVJETI DEBAKL: ‘TO ĆE SE ITEKAKO ODRAZITI NA HDZ BIH…’

Published in BiH

Drugi krug predsjedničkih izbora u Republici Hrvatskoj odlučila je nedosljedna i neprincipijelna politika HDZ-a i Kolinde Grabar-Kitarović, smatra lider HSP-a BiH Nikola Raguž.

 


 
 
  • HDZ i bivša predsjednica odveli su tu stranku na lijevi centar i to im se vratilo kroz ovaj rezultat. U zadnjih nekoliko dana pokušali su nešto desničariti, ali je to imalo kontraefekat – izjavio je Raguž za Vijesti.ba.

Ističe da je Milanovićeva pobjeda apsolutno čista, ali da je za nju prvenstveno zaslužna katastrofalna politika HDZ-a i predsjedničke kandidatkinje te stranke.

 

  • U HDZ-u je bilo jasno da u drugom krugu Grabar-Kitarović teško može pobijediti Milanovića, dok Milanović sa Škorom po svim anketama nije imao nikakve šanse. HDZ je želio raditi eksperiment i to im se vratilo kao bumerang. Najzaslužniji su za dolazak Milanovića na Pantovčak, a zaista je sada besmisleno što u HDZ-u žele prebaciti krivnju, odnosno amnestirati Kolindu i Plenkovića – mišljenja je Raguž.

Prema njegovim riječima, novi hrvatski predsjednik unaprijedit će odnose i saradnju BiH i Hrvatske, imajući u vidu da dobro poznaje političke prilike u BiH, ali i da ima iskustva, s obzirom da je već obnašao funkciju hrvatskog premijera.

 

  • Od Milanovića prvenstveno očekujem da će svojim potezima doprinijeti stabilnoj BiH, te da će se apsolutno zalagati za njen evropski i NATO put. Stabilna BiH je interes Hrvatske – poručuje Raguž.

Grabar-Kitarović, nastavlja naš sagovornik, svašta je nešto rekla, kako u TV sučeljavanjima s Milanovićem, u predizbornoj kampanji, ali i tokom svog petogodišnjeg mandata, te će ostati “zapamćena kao predsjednica koja se željela svidjeti svakome”.

 
  • Kako bi došlo do boljeg položaja hrvatskog naroda u BiH, potreban je dijalog. Ako je gospođa Grabar-Kitarović procijenila da ne treba razgovarati s Komšićem, to je njezino mišljenje. Ali smatram da ona nije trebala ponižavati sebe dovođenjem u Hrvatsku Aleksandra Vučića, koji je pravio običan cirkus po Zagrebu i narugao se svim hrvatskim žrtvama – konstatuje Raguž.

Kada je u pitanju Milanović, Raguž podsjeća da su u njegovom izbornom stožeru rekli kako će on razgovarati sa svima, pa i s aktuelnim članovima Predsjedništva u BiH, ali i vodstvom HNS-a BiH.

 

  • A koliko znam, on i Komšić nekad su gajili dobar i prijateljski odnos – dodaje Raguž.

Protekli predsjednički izbori u Hrvatskoj, napominje, bili su ogromni test za tamošnji HDZ, u kojem je došlo do velikih podjela, stvaranjem raznih klanova.

 

  • Smatram da će poslije ovih izbora nastati ogromne frakcije u HDZ-u Hrvatske, koji će doživjeti ogromni debakl na predstojećim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj. HDZ je politički zalutao, a kao najveću prijetnju vidim im gospodina Škoru, koji će zasigurno ponoviti odličan rezultat na parlamentarnim izborima, jer se i u drugom krugu predsjedničkih izbora pokazalo da ga sluša njegovo biračko tijelo – istakao je Raguž.

Potcrtava da se lider HDZ-a BiH i HNS-a BiH Dragan Čović nipošto nije smio staviti u službu samo jednog predsjedničkog kandidata, naročito u ovako tijesnoj utrci s nepoznatim ishodom.

 

  • Po mom mišljenju, trebao je imati više mudrosti. Vidjeli smo da su mu to žestoko zamjerili iz Milanovićevog stožera, što je jasno rekao i Ante Kotromanović, jedan od najbližih suradnika novog hrvatskog predsjednika. Siguran sam da je nejak HDZ u Hrvatskoj ogromna opasnost i za HDZ u BiH – zaključuje Raguž u razgovoru za Vijesti.ba.