Print this page
07
Januar

PUTUJ EVROPO I (NE)ČEKAJ NA NAS: NI SA JAVNIM PRIJEVOZOM NEMA NAS NIGDJE

Published in BiH

Podzemne željeznice, tramvaji i autobusi bečkog preduzeća za javni gradski prijevoz “Wiener Linien” u glavnom gradu Austrije Beču svakog dana pređu više od 214.000 kilometara, što je jednako kao da su više od pet puta obišli planetu Zemlju. U 2019. godini ukupno su prešli 78,1 milion kilometara. To je za 400.000 kilometara više u odnosu na prethodnu godinu, a 400 hiljada kilometara je razdaljine veća nego ona između Zemlje i Mjeseca.Iz Grada Beča su istakli da svake godine zajedno sa Wiener Linienom ulažu u proširenje javnog prijevoza i poboljšanje ponude jer smatraju da je to jedini način da se zaštiti klima i okoliš.

 

 

Piše: Elma Begović-Omerašević

 

U Austriji, ali i u Njemačkoj, trenutno se u testnim vožnjama koriste i vozovi na baterije. Danska od naredne godine planira na svoje pruge staviti takve vozove. Tamošnji odgovorni ministar vjeruje da će vozovi na baterije biti korisni i za klimu te da će pomoći i kod rješavanja problema na manjim željeznicama.

 

Dok se građani razvijenih evropskih zemalja voze u udobnim, novim i ekološki prihvatljivim vozilima koja dnevno pređu putanju pet puta dužu od puta oko svijeta, građani u Bosni i Hercegovini slušaju samo priče o putu ka Evropskoj uniji. Neki slušaju ogorčeni i gladni jer štrajkuju glađu. Radnici Javnog komunalnog preduzeća „Zenicatrans-prevoz putnika“ odbijaju hranu jer gledaju kako njihovo preduzeće propada, nema novca za gorivo, a posljednju plaću su primili u oktobru prošle godine. Dok javni bečki prijevoz svoje korisnike vozi stotinama hiljada kilometara svaki dan, javni gradki prijevoz Zeničane već sedam dana ne vozi nigdje. Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović na razgovore sa nezadovoljnim radnicima danas je poslao svoga savjetnika, a ranije je umjesto rješenja predložio referendum. Ponavljamo još jednom, Gradska uprava u Beču istakla je da svake godine ulaže u proširenje javnog prijevoza i poboljšanje ponude.

 
Hayat

Za to vrijeme sarajevskim ulicama voze „Grasovi“ autobusi prosječne starosti 25 godina, tramvaji u prosjeku stari 30 godina, trolejbusi više od 28 godina. U Njemačkoj je od prošle godine u promet pušten prvi voz na vodikov pogon, čime se ova skuplja, ali ekološki prihvatljivija tehnologija suprotstavlja dizelskim vozovima, koji onečišćuju zrak. Za to vrijeme u Sarajevu, čiji građani posljednjih mjeseci nerijetko dišu najzagađeniji zrak na svijetu, javni prijevoznik „Gras“ potresaju nove afere sa tenderima za nabavku polovnih trolejbusa pa se zaustavlja već završeni tender i u priču se uvode ponuđači čija su vozila 1995. godište.

Arhiv

Dok u Beču vozila javnog prijevoza u godini naprave napredak golem koliko udaljenost od Zemlje do Mjeseca, pitamo se, zapravo pitamo odgovorne, koji su se preuzimajući funkcije obavezali na napredak – koliko je golem naš napredak, ili mjerimo samo nazadak? Dok u Danskoj na pruge dovode vozove na baterije, a bečki autobusi, metroi i tramvaji svakog dana pet puta „obiđu Planetu“, gdje ćemo mi?