06
Januar

U NASTAVKU SUĐENJA GENERALU DUDAKOVIĆU, OSPOREN PROCES ISTRAGE

Published in BiH

Generalu Armije Republike BiH Atifu Dudakoviću, uprkos praznicima, suđenje je nastavljeno ranijim iskazima svjedoka koji su u međuvremenu umrli. Takav vid iskaza je u okvirima zakona, ali ono što je bilo sporno jeste to što se čitao iskaz svjedoka koji je umro prije podizanja optužnice. Odbrana generala Dudakovića i ostalih 15 osumnjičenih u ovom procesu uložila je prigovor na autentičnost i zakonitost iskaza koji su danas predočeni u sudnici.

 

Arhiv
 

Piše: Dženeta Sarič-Kozić

 

Božo Jarić iskaz je dao 13. oktobra 2005, 12 godina kasnije je preminuo, dok je 2018. podignuta optužnica protiv generala Dudakovića i drugih. U iskazu koji je pročitao tužilac Ivan Matešić govori se o okolnostima zarobljavanja Jarića, kao i o brutalnim svjedočenjima, koja se ne tiču pripadnika V korpusa Armije RBiH kojima se sudi, što je uočila i predsjedavajuća sudskog Vijeća Željka Marenić.

 

  • Drugi svjedok je preminuo prije nego je podignuta optužnica, a tužilac je predložio njegovo saslušanje. Pa se stvarno postavlja pitanje koje vodio istragu u ovome procesu. Je li to zakonski? Pa eto kažem, ako se postavlja pitanje koje vodio istragu i ako to ne znamo onda nije zakonski, rekao je advokat Ifet Feraget

Odbrana je na iskaz pokojnog Jarića priložila niz primjedbi, kao i na samu autentičnost. U zapisniku iskaza je stajao pečat da je on vjeran originalu, uočila je odbrana, koja tvrdi da nema potrebe za tim. U isto vrijeme je uočeno kako je na originalni zapisnik stavljen pečat ministarstva pravde bh. entiteta RS., odnosno Centra za istraživanje ratnih zločina.

 
  • Taj zapisnik sačinjen i pribavljen od strane ministrstva pravde RS-a. Što nije u skladu sa zakonom. Jer taj centar za istraživanje ratnih bez obzira na njegov naziv nije u skladu sa odredbama zakona krivičnog postupka koji kaže da istragu vodi, njome rukovodi i nadzor nad istragom vrši samo tužilaštvo, objasnio je Feraget.

Prvi iskaz koji je pročitao tužitelj Matešić jeste iskaz pokojnog Božidara Kneževića, koji je preminuo nakon podizanja optužnice. U njemu je svjedočio o smrti pet osoba, koje je Matešević vidio u selu Tomina na zaprežnim kolima, navodno se radilo o četiri člana porodice Popović i jednog Gogić. Navedeno je kako su te osobe ubijene u selu Tomine pored Sanskog mosta, koje je bilo pod kontrolom VRS-a, prema riječima svjedoka, kao prva borbena linija.

 

  • Tu kod kola nismo zatekli nikoga Mile Burić je počeo odmah plakati, plakali smo sva trojica. Ja to ne mogu opisati riječima vijdeli smo da se ispod Sokina tijela nalaze još ova četiri tijela. Svi su bili u obično odjeći, koliko smo vijdeli svi su ubijeni vatrenim oružjem i ne sjećam se gdje su se nalazile povrede, pročitao je tužitelj Matešić.

Nakon što je tužitelj pročitao iskaze osoba koje su naknadno preminule, odbrana je imala pravo da postavlja pitanja koja bi postavljala i u slučaju da su ostali živi. Oni su doveli u pitanje relevantnost ovih iskaza, jer su ispitivani za okolnosti koje nisu u skopu optužnice.

 

Osim Dudakovića, za zločine protiv čovječnosti počinjene na području općina Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa i Sanski Most te okolnih sela, za ubistva više od 300 osoba, progone i uništenje vjerskih objekata, terete se bivši pripadnici Petog korpusa Ekrem Dedić, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljedić, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Edin Domazet, Ejub Konježić, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.

 

Suđenje se nastavlja 13. januara.

Istočna Bosna