13
Decembar

VLASNICIMA UGINULIH ŽIVOTINJA 19.430 KM ZA NAKNADU DIJELA ŠTETE

Published in BiH

Na prijedlog Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, Vlada Zeničko-dobojskog kantona odlukom je odobrila 19.430 KM za nadoknadu dijela štete farmerima kod naglih uginuća životinja, saopćeno je iz pres-službe Zeničko-dobojskog kantona.


 

U periodu od januara 2018. do novembra 2019. godine primljeno je 38 zahtjeva za pomoć u naknadi dijela štete za naglo uginula goveda, ovce, koze, pčelinja društva, jarad, janjad i koke nosilice, koje su dostavili farmeri iz Zenice, Žepča, Tešnja, Visokog, Zavidovića, Maglaja i Kaknja.

Prihvaćeni su svi zahtjevi, a odobreni su iznosi za uginulu kravu 400 KM, junicu 300 KM, tele 100 KM, ovcu ili kozu 40 KM, jedno pčelinje društvo 30 KM, jarad ili janjad 20 KM i koke nosilice 3 KM po komadu.

Za finansiranje troškova eutanazije i neškodljivog uklanjanja oboljelih životinja odobreno je 6.321 KM, za dijagnostičko ispitivanje životinja i službenih uzoraka po nalogu veterinarske inspekcije 991 KM, dok je za dijagnostičku pretragu uzoraka na Američku gnjiloću pčelinjeg legla, u jednom pčelinjaku u općini Kakanj odobreno 320 KM.

Istočna Bosna