02
Decembar

U SUDBINI: PUT DOKTORICE IZ SREBRENICE PREKO MARŠA SMRTI DO SIGURNE TERITORIJE

Published in BiH

U “Sudbini” Hayat TV-a, emisiji koja se emitira sutra od 20 sati, donosimo životnu priču ratne srebreničke doktorice Fatime Klempić-Dautbašić, koja danas živi i radi u Tuzli, a iza sebe je ostavila, kako i sama kaže, jedan život u Srebrenici.

 

Ono što je tamo preživjela tokom rata, put na koji je krenula da bi se spasila preko šuma do Tuzle teško je moglo stati u jednu emisiju.

 

Dr. Klempić-Dautbašić diplomirala je u februaru 1990. godine na Medicinskom fakultetu u Tuzli i kao ljekar je radila u Domu zdravlja u Bratuncu. Nekoliko mjeseci od početka agresije prešla je u bolnicu u Srebrenici, gdje je radilo šest ljekara. No, u ljeto 1992. godine dr. Nijaz Džanić je poginuo tokom avionskog granatiranja Srebrenice.

Preostalih pet ljekara, među kojima i dr. Fatima, nije bilo spremno za rad s ranjenicima koji su zadobili teške ratne povrede. Neki od doktora s hirurgijom se uopće nisu ni susretali, tako ni sama Fatima, koja je tek bila završila Medicinski fakultet, bez prakse i bez dana radnog staža. Međutim, radila je sve što se od nje tražilo: spašavala je ljude, bez ikakvog materijala za rad, a ističe da je većina njenih pacijenata preživjela do danas.

Nekoliko mjeseci prije pada Srebrenice, inače zaštićene zone Ujedinjenih naroda, situacija je postajala još teža nego proteklih ratnih godina. Konvoji i medicinski materijal prestali su dolaziti, a s druge strane, bilo je sve više ranjenika, granatiranja, paljbe…

Onog dana kada je u Tuzli počinjen masakr nad 71 civilom prosječne starosti 23 godine, 25. maja 1995. godine, na Srebrenicu su bačene četiri granate, a geler jedne od njih prelomio je podlakticu doktorici Klempić-Dautbašić koja se, čim joj je skinut gips s ruke, vratila na radno mjesto.

“Sudbinu” gledajte sutra od 20 sati na Hayat TV.

Istočna Bosna