20
Novembar

Šarović: Dodik je kapitulirao i prodao RS

Published in BiH
Predsjednik Partije demokratskog progresa Borislav Borenović optužio je člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Milorada Dodika da je 'izdao' interese bh. entiteta Republika Srpska.
 
Predsjedništvo BiH imenovalo je Zorana Tegeltiju za mandatara novog saziva Vijeća ministara BiH te donijelo odluku o prihvatanju dokumenta Program reformi BiHArhiva
 

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović izjavio je u utorak da je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Milorad Dodik svojim glasom dobio mandatara, ali je to platio ulaskom bh. entiteta Republike Srpske u NATO savez.

"Iako je obećavao da nikada neće prihvatiti ANP [Godišnji nacionalni program], sada je potpuno jasno da je pristankom na ovaj dokument, kako god da se on zvao, Dodik aktivirao MAP i prodao RS", smatra Šarović. 

Naglasio je da kojim god imenom ovaj dokument sada nazvao, a sigurno će se pravdati ovih dana da "to nije to", jasno da je Dodik prekršio rezoluciju Narodne Skupštine RS-a o vojnoj neutralnosti, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine.

"Time je sebe postavio visoko na sramnoj ljestvici osoba koje su donijele jednu od ključnih odluka pogubnih za interese građana i ciljeve RS-a", zaključio je Šarović u saopćenju.

 

Borenović: Najveći prevarant i lažljivac

 

Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Borislav Borenović optužio je u utorak lidera Saveza nezavisnih socojaldemokrata (SNSD) i člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika da je "izdao" interese RS-a, jer je, kako kaže, donio odluku da RS i Bosna i Hercegovina idu u NATO savez, prenosi Fena.

To je, tvrdi, nezaustavljiv put, jer se takav dokument šalje i u Brisel, nakon što je ranije u utorak bh. Predsjedništvo donijelo takvu odluku i imenovalo Zorana Tegeltiju (SNSD) za kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Borenović je kritizirao Dodika, navodeći da se ovim pokazalo da je on "najveća prevara u istoriji srpske politike" te da je "čovjek koji ne preza ni od čega".

"Šta god da stoji u programu reformi, to je uslov za članstvo Bosne i Hercegovine u NATO-u. Tim dokumentom se aktivira MAP – Akcioni plan za članstvo u NATO-u", rekao je lider PDP-a na vanrednoj konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

Podsjetio je da je Dodik samo nekoliko sati ranije tvrdio da je protiv preimenovanja ANP-a i slanja bilo kakvog dokumenta u Brisel.

"Dodik je, istorijski, vjerovatno najveći prevarant i lažljivac. To su pokazala njegova beskropulozna djela, a o riječima neću govoroti. Ovim je pogazio i Narodnu skupštinu RS-a, desetak puta, a posebno kada se hvalio rezolucijom o zaštiti ustavnog poretka i o vojnoj neutralnosti RS-a", kazao je Borenović

Tvrdi da je Dodik pristao na sve što je od njega tražila Stranka demokratske akcije (SDA), odnosno Šefik Džaferović.

Pita ima li Dodik hrabrosti pogledati narod RS-a u lice, jer je, kako kaže, danas ponizio sve institucije RS-a, koje je natjerao da usvoje odluke koje se ne provode.

 

Stanić: Dodik je ucijenjen čovjek

 

"Svojim pristankom da RS odvede u NATO, Milorad Dodik se otvoreno stavio protiv srpskog naroda i pokazao da je spreman učiniti sve zarad malo vlasti", izjavio je Miladin Stanić, šef Kluba poslanika Srpske demokratske stranke (SDS) u Narodnoj skupštini RS-a.

Kaže da je Dodik u utorak potvrdio da mu je, ako treba, prihvatljivo i da promijeni i vjeru zarad vlasti, saopćeno je iz SDS-a.

Stanić je rekao "on već duže vremena najavljivao da će Dodik učiniti ovakav potez, ističući da je lider SNSD-a ucijenjen čovjek".

"On zna da je učinio mnogo loših stvari prema RS-u i prema partnerima iz svijeta i bio je primoran da to uradi. On je ucijenjena glava i danas je razmišljao 'ili pukovnik ili pokojnik'", naveo je Stanić.

Tvrdi da "ovako velika izdaja srpskog naroda neće proći nekažnjeno".

 

Odluke Predsjedništva BiH

 

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je ranije u utorak imenovalo Zorana Tegeltiju za mandatara novog saziva Vijeća ministara Bosne i Hercegovine te donijelo odluku o prihvatanju dokumenta Program reformi Bosne i Hercegovine.

Taj dokument će u sjedište NATO-a u Briselu, prema dogovoru, biti upućen nakon što Tegeltijino imenovanje bude potvrđeno u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

Članovi bh. Predsedništva prethodno su održali sastanak s ambasadorima zemalja članica "Kvinte" – SAD, Velika Britanija, Francuska, Italija, Njemačka - i šefom Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Milorad Dodik je sve do danas tvrdio da neće prihvatiti nijedan dokument koji bi značio aktivaciju MAP-a, koji je korak na putu Bosne i Hercegovine ka NATO-u, jer ga na to obavezuje Rezolucija Narodne skupštine RS-a o vojnoj neutralnosti.

Druga dva člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željko Komšić i Šefik Džaferović, uslovljavali su imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara iz Dodikovog SNSD-a usvajanjem ANP-a, odnosno daljnjim NATO integracijama Bosne i Hercegovine.

 

Izvor: Agencije

Istočna Bosna