20
Novembar

SNIMCI DJECE VEZANE ZA RADIJATORE I KREVETE UZNEMIRILE JAVNOST: HITNO KAZNITI KRIVCE

Published in BiH

U javnosti su se danas pojavile šokantne fotografije o tretmanu štićenika, a posebno djece u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić.

 


 
 

Na fotografijama se vidi kako su djeca vezana za namještaj i radijatore. Nekima su ruke vezane iza leđa, mnoga djeca u takvom položaju provode veći dio dana i čitavu noć, te su zbog takvog tretmana kod njih zabilježene fizičke povrede i pogoršano psihičko stanje.

 

Mnogobrojne institucije, političke stranke, udruženja i pojedinci reagovali su na ove fotografije, oštro osudili ovakvo ponašanje, te zatražili da se krivci hitno kazne.

 

PREDSTAVNIČKI DOM PARLAMENTA FBIH: U ROKU OD SEDAM DANA ISTRAŽITI STANJE U ZAVODU PAZARIĆ

 

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH zadužio je danas na sjednici radno tijelo da u roku od sedam dana provjeri sve navode o stanju u Zavodu za mentalno zbrinjavanje invalidne djece Pazarić, kao i da prikupi nalaze svih inspekcija koje su do sada odlazile u taj zavod i o svemu tome obavijesti Predstavnički dom radi odgovarajuće reakcije.

DF: NEMAMO RIJEČI KOJIMA SE MOŽE ISKAZATI PREZIR PREMA ODGOVORNIMA

 

Iz Demokratske fronte naveli su da se dostignuti stepen uređenosti sistema i civilizacijskog nivoa određenog društva mjeri njegovim odnosom prema najugroženijim kategorijama stanovništva, reagirajući na slike stanja Zavoda u Pazariću koje je danas javnosti predočila Sabina Ćudić.

 

  • Tada smo mislili da smo dotakli dno civilizacijskog nivoa, sve do snimaka iz Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine u Pazariću. Nemamo riječi kojima se može iskazati prezir prema odgovornima za ovo što se na snimcima vidi – kazali su iz DF-a.

 

FIELD: ŠOKIRAN SAM OVIM FOTOGRAFIJAMA

 

Ambasador Velike Britanije u BiH Matthew Field na Twitter profilu je komentarisao fotografije, te kazao da je šokiran fotografijama.

  • Šokiran sam ovim fotografijama i spoznajom da se može ovako ophoditi prema djeci. A vidjeti ovo danas, na Međunarodni dan djeteta, je još gore – naveo je Field na Twitteru.

VIJEĆE RODITELJA ZAVODA ‘MJEDENICA’: DJECA MORAJU BITI ZAŠTIĆENA

 

Vijeće roditelja JU Zavod ‘Mjedenica’ zatražilo je od svih nadležnih institucija da provjere navode koji su objavljeni u medijima o stanju u Zavodu ‘Pazarić’ i da se, ako se to ispostavi tačnim, odgovorni hitno procesuiraju i kazne.

  • Ne želimo da ulazimo u politička opredjeljenja i ciljeve onih koji su to objavili, kao ni to na koje ili koja rukovodstva Zavoda se odnosi. Posebno ne želimo da djeca budu predmet političkih prepucavanja. Djeca moraju biti zaštićena, zaslužuju najbolji mogući odnos i pažnju – navedeno je, između ostalog, u saopćenju za javnost Vijeća roditelja JU Zavod ‘Mjedenica’ .

Istočna Bosna