13
Novembar

SITUACIJA U TUZLI SVAKOG TRENUTKA BI MOGLA ESKALIRATI: MEĐU MIGRANTIMA IMA BOLESNIH, NASILNIH, PREMRZLIH

Published in BiH

Pripadnici Granične policije BIH ne mogu se izboriti s prilivom migranata duz istočne granice sa Srbijom, a situacija lako može eskalirati i ugroziti ukupnu stabilnost politički krhke nacije, izjavio je šef Granične policije BIH Zoran Galić. Od početka godine u BIH je pristiglo više od 13.000 migranata. U USK-u najteža je situacija, migranti u improviziranom migrantskom kampu spavaju gotovo na otvorenom, bez grijanja. Ove sedmice ih je u odnosu na prošlu upola manje.Od 15. novembra biće uveden 24-sati policijski sat za migrante na području USK. Van kampova moći će se kretati samo oni koji žele okušati svoju sreću i pokušati prijeći granicu. Ništa bolja situacija nije ni u Tuzli. Vremenski uvjeti su sve lošiji, a državni organi i međunarodne organizacije ne poduzimaju ništa. Migranti spavaju na hladnom betonu, na kiši, a čini se da će i snijeg dočekati.


Hayat
 

Strah je da bi zbog toga migranti mogli početi i provaljivati u napuštene kuće. Na autobuskoj stanici migranti spavaju na otvorenom, a koliko je migranata trenutno u Tuzli i kako se bore s teškim vremenski uslovima otkrila je naša Amina Bešo koja se uživo javila u „Dobar dan BiH“.

Amina, koliko je ozbiljna situacija u Tuzli, da li migrantima iko pomaže?

 
  • Situacija u Tuzli je i više nego ozbiljan ovdje se nalazi više od 150 mingranata. Pomaže im Crveni križ, i dvije humanitarne organizacije. Ovdje kažu da bi situacija svakog trenutka mogla da eskalira. Inač, migranti su dobri u 90 posto slučajeva, ali ima i onih koji su loši.  Prije nekoliko dana provalili su u skladište crvenog križa, što im se u neku ruku može opravdati. Spavaju pod otvorenim nebom – kazala je Amina u svom javljanju.
Hayat

Kako je poručio jedan od migranata, ne želi ostati u našoj zemlji

  •  Želimo ići u Italiju imamo mnogo problema u našoj zemlji i zato smo otišli iz nje. . Narod u BiH je dobar i pomažu, ali nemamo gdje spavati, nemamo nikakve uslove kazao je on.
  • Crvenom križu pomažu dvije humanitarne organizacije Emmaus i Merhamet Tuzla. Kako je kazala Mensura Husanović, ispred Merhameta čine sve što mogu.
  • Kakva je situacija može vidjeti ko god ovuda prolazi. Što se tiče nas pomažemo koliko možemo, zahvaljujući ljudima dobre volje. Trudimo se i pokušavamo da makar malo ublažimo situaciju. Što se iče Merhameta dajemo im samo hranu, a oko smještaja ne možemo pomoći. Što se tiče ostalih stvari čula sam najave da bi moglo biti neko mjesto da se okupaju, ugriju.
  • Njih 70 posto ovdje spava ostali idu i putuju traže bolje uslove. Kažu da će tokom zime biti manjeg prolaska kroz Tuzlu. Dosta ih ima scabies, jer nemaju uslove da se okupaju i žive normalno. Što se tiče medicinske pomoći mogu se javiti u Hitnu pomoć,  i Crveni križ im pomaže – zaključila je ona.

Istočna Bosna