11
Novembar

SALKIĆ U DDBIH: BOŠNJACIMA SU NA PROSTORU ENTITETA RS ODUZETA SVA PRAVA

Published in BiH

Napadi na suverenitet i integritet Bosne i Hercegovine ne prestaju.


 

Ponovo je član Predsjedništva države koju ne priznanje, ali od koje uredno prima plaću, pozvao zastupnike NSRS-a na otcjepljenje, autonomiju i državnost entiteta RS.

Dodik u svakoj prilici nastoji uništiti ugled zemlje čiji raspad priželjkuje, pa se Makronu zahvalio na priznanju da je BIH bomba koja otkucava odmah pokraj Hrvatske i koja se suočava s problemom povratka džihadista.

 

Bosnom nikada niko nije uspio vladati, uvijek mu se to samo učinilo.

To je poruka svima onima u budućnosti koji se odluče da pokušaju nanijeti zlo ovoj zemlji i ovom narodu koji živi u našoj domovini Bosni i Hercegovini, kaže potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić koji je danas gostovao u emisiji ‘Dobar dan BiH’ koja se emitira na Hayat TV.

Koliko su zapravo opasno ovi pozivi Salkić je mišljenja da je opasno ne smatrati ove pozive ozbiljnim jer takve izjave, kako kaže, imaju za cilj stvaranje ambijenta za stvaranje druge države.

  • Vrlo bi bilo opasno relativizirati ove pozive. Ovi pozivi i situacija su ozbiljni. Meni je žao što svih ovih prethodnih godina od kad ukazujem na ove postupke, mnogi smatraju da to nije tako kako se govori. Smatraju da Milorad Dodik na taj način vlada. Ja mislim da on stvara ambijent za stvaranje srpske države.

Ipak, na sve te pozive Salkić  tvrdi sa sigurnošću da postoje probosanske snage koje će se, ukoliko bude potrebe, suprotstaviti takvim istupima.

  • Uvijek je postojao probosanski front koji se suprotstavljao, i u slučaju da ove sulude ideje počnu da se realiziraju, sigurno je da će oni koji pokušaju realizirati svoje namjere proći kao što su prošli oni prije njih kroz historiju – tvrdi Salkić.

Svaki problem podrazumijeva nositelja odgovornosti, vrlo često građani ne znaju ko je odgovoran. Naš gost govorio je kako OHR i Međunarodna zajednica snose nemjerljivu odgovornost.

  • Mislim da je nemjerljiva odgovornost OHR-a i Međunarodne zajednice. Ogromna. Nešto što bi njih trebalo da svakodnevno opterećuje. Nažalost nije tako. Od Miroslava Lajčaka počinje da se provodi politika Milorada Dodika koji zagovara negiranje države, genocid zagovara separatizam i osamostaljenje RS-a. Znamo da je Lajčak pokušao da pokrene neke procese ali je podlegao uticaju Milorada Dodika. Sankcije za one koji negiraju genocid davno je trebalo p oduzeti – govori Ramiz Salkić u emisiji ‘Dobar dan BiH’.

Obilježavanje 9. januara, neustavnog dana RS-a, formiranje žandarmerije, negiranje genocida, stalni napadi na suverenitet i integritet BIH i još mnogo planova koji dolaze od strane manjeg bh. entiteta  Salkić ponavlja kako navedene aktivnosti imaju dublju pozadinu.

  • Danas je Dodik kazao jednu stvar. Da narod i kada su diskriminirani imaju pravo na samoopredjeljenje. To je zamjena teza. On želi da  postavi situaciju da su Srbi u BiH diskriminirani a zapravo su dobili pola teritorije BiH, za što? Da ne govorimo kako je došlo do nastanka tog entiteta. Bošnjacima su na prostoru entiteta RS oduzeta sva prava. Bojim se da ova priča ima dublju pozadinu. Ova politika Dodika nije samo priča Dodika već je puno šira priča koja zahtijeva širu akciju.

Bošnjaci u manjem bh. entitetu proživljavaju najgrublje oblike sistemske diskriminacije tvrdi Salkić.

  • Ono što mi danas živimo, živimo najgrublji oblik sistemske diskriminacije. Ogleda se u tome da ljudi koji žive na tom prostoru, koji vole ovu zemlju ne mogu se zaposliti u javne institucije samo zato što su Bošnjaci. Kada dođu na šalter drugačije se gledaju, ne mogu se zaposliti u obrazovnom procesu, izučavati nastavu na Bosanskom jeziku. Šta radi Međunarodna zajednica, OHR, OSC? – pita se Salkić.

Cijeli razgovor s Ramizom Salkićem pogledajte u videu.

Istočna Bosna