11
Novembar

SDA PORUČILA DODIKU: AKO SE DOVEDE U PITANJE DEJTON, PRVO ŠTO ĆE NESTATI SU ENTITETI

Published in BiH

Današnja sjednica Narodne skupštine RS kojom se problematizira Dejtonski mirovni sporazum predstavlja bespotrebni čin kojim se samo dodatno komplicira politička situacija u BiH, saopćili su iz SDA.

Arhiva
 
  • Postojeće nadležnosti države BiH i pozicija međunarodne zajednice su dio Dejtonskog mirovnog sporazuma. Bilo kakvo podrivanje ovih nadležnosti je put kojim se ugrožava Dejtonski sporazum. Ako se dovede u pitanje Dejtonski mirovni sporazum prvo što će biti dovedeno u pitanje su entiteti koji se nastali ovim Sporazumom – kazali su u SDA.

Država Bosna i Hercegovina je, poručuju, postojala i prije Dejtonskog mirovnog sporazuma.

  • Pozivamo SNSD i Milorada Dodika da poštuju sve postojeće zakone, jer postupanje po principu ‘švedskog stola’ nije moguće. To je u interesu i RS i svih naroda koji žive u tom entitetu – saopćili su.

Inače, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik na današnjoj posebnoj sjednici Narodne skupštine RS-a žestoko je kritikovao postojeći sistem u BiH pozivajući zastupnike da, ukoliko žele vidjeti moć NSRS-a, danas izglasaju samostalnost ovog bh. entiteta.

 

Dodik ponovo izaziva: Ako hoćete da vidite našu moć, onda izglasajte samostalnost Republike Srpske

Dodik je u svom obraćanju tvrdio da RS ima subjektivitet, što je dokazalo i potpisivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Dodik je rekao da NSRS danas treba poručiti visokom predstavniku da je prošlo vrijeme ispunjavanja zahtjeva bošnjačkoj strani, a da se predstavnici bh. entiteta zalažu za ponos i ljubav za RS te ostvarivanje suvereniteta i autonomije RS-a.

Istočna Bosna