biba bih

10
Novembar

Šarović osuo paljbu po vlastima RS-a: Materijali za posebnu sjednicu su sramota

Published in BiH
 
On je nakon sjednice Glavnog odbora SDS-a koja je održana u Istočnom Sarajevu odmah poručio da će njegova stranka dati doprinos sjednici, ali samo na način na koji oni vide situaciju. Naglasio je da SDS nije učestvovao u pripreme sjednici niti pravljenju materijala koje je nazvao sramotnim.


"Zavisno od razvoja situacije donijet ćemo neke svoje odluke na sjednici. Ja ću kao predsjednik stranke biti u Banjoj Luci i iznijeti svoje viđenje na temu koja je predočena za posebnu sjednicu NSRS", rekao je Šarović.


On je istakao da ponuđeni materijali nisu dobra osnova za donošenje ikakvih zaključaka.


Na pitanje kakav će stav SDS-a biti po pitanju bonskih ovlaštenja visokog predstavnika on je odgovorio da će biti veoma kritični na materijale koji im ponuđeni, ali da SDS stoji na raspolaganju za zajedničke dogovore ali koji su samo u interesu Republike Srpske.


Šarović je podsjetio kako se u najavama posebne sjednice gromoglasno govorilo da će glavna tema biti rasprava o deklaraciji Stranke demokratske akcije (SDA).


"Sada se to pitanje skoro i ne nazire, možda u fragmentima. Po ko zna koji put u fokusu će biti bonska ovlaštenja, prenos nadležnosti koje je navodno neko uradio u prošlosti. Mi ćemo, naravno, jasno reći ko je to uradio", poručio je lider SDS-a.


On je, kao ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, iskoristio priliku da prokomentariše današnji politički dogovor u Ohridu u vezi sa Malim Šengenom.


"Obilježen sam kao jedan od promotora Malog Šengena. To je sjajna incijativa kada bi BiH od samog početka učestvovala u kreiranju detalja budućeg sporazuma. Ovo je danas samo politička deklaracija i najava formiranja nadogradnje zone slobodne trgovine na Zapadnom Balkanu (CEFTA). Ima pitanja da li iza ovoga ima nekih drugih detalja. Današnji odgovor predsjedavajućeg Zvizdića je bio dobar. Iza inicijative su stale SAD, a vjerujem da će i EU. Onda su šanse BiH da bude punopravna članica još veće što i priželjkujem", prokomentarisao je Šarović te istakao da je za slobodan protok roba i ljudi potrebno uvođenje elektronskog potpisa što se očekuje krajem januara 2020. godine.


Glavni odbor SDS-a danas je izabrao Radu Savića za zamjenika predsjednika. Pored izbora zamjenika predsjednika, Glavni odbor SDS izabrao je i dva nova člana Predsjedništva SDS, Ivanku Marković i Maju Dragojević-Stojić.
Last modified on Nedjelja, 10 Novembar 2019 19:51