04
Novembar

DODIK OTVORENO PRKOSI NATO SAVEZU: REPUBLIKA SRPSKA NEĆE DOZVOLITI KNJIŽENJE VOJNE IMOVINE U BIH

Published in BiH

Ministarstvo odbrane BiH do sada se nije obaziralo na to što BiH nema Zakon o državnoj imovini. Na BiH je do sada uknjiženo 25 vojnih lokacija sa teritorije Federacije.

RTRS
 

Za ATV u Pravobranilaštvu Republike Srpske poručuju da su takve odluke neprovodive, jer imovinu mogu da imaju isključivo entiteti, ali ne i BiH.

 
  • Ministarstvo odbrane, odnosno Pravobranilaštvo BiH želi protivno važećim sporazumima, da procesom knjiženja 63 perspektivne vojne lokacije na BiH aktivira na određen način MAP kao određen korak prema NATO savezu – rekao je Milimir Govedarica, pravobranilac Republike Srpske.

Pravnik i potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske podsjeća i na diskutabilnu odluku Ustavnog suda BiH koji je odbio apelaciju Republike Srpske za knjiženje imovine u Han Pijesku na BiH.

Ipak, do knjiženja još nije ni došlo nakon odbijanja žalbe BH-Pravobranilaštva. Sporna je i nesređena katastarska dokumentacija bivše Jugoslavije, koja dodatno komplikuje pitanje imovinsko-pravnih odnosa. Ipak, za knjiženje perspektivne imovine neophodno je pravno rješenje, ali i politički dogovor.

  • Da se postigne konsenzus, jedan dogovor i među entitetima na koga će to biti knjiženo. Da li će ta imovina kao zemljište pod objektima biti knjiženo na Republiku Srpsku, a objekti koji su perspektivni da se knjiže eventualno po pravu gradnje, da objekti budu u vlasništvu BiH, dok će zemljište ostajati u valsništvu entiteta – istakao je Milan Petković, pravnik i potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Uslov za aktivaciju MAP-a upravo je knjiženje vojne imovine na BiH.

Osim što vlasti Republike Srpske ne žele članstvo u NATO, nego vojnu neutralnost, podsjećaju i da neće dozvoliti ugrožavanje vlasti RS-a na svojoj teritoriji, prenosi Slobodna Bosna.

To je, između ostalog, navedeno u traženoj revizi na odluku Ustavnog suda BiH o imovini u Han Pijesku.

Istočna Bosna