23
Oktobar

Počeo 16. Međunarodni dječiji festival “Vezeni most”

Published in BiH

 

Ovogodišnji 16. po redu Međunarodni dječiji festival ”Vezeni most” obilježit će brojne aktivnosti poput posjeta pisaca bibliotekama na području TK, predstavljanja novih dječijih knjiga, parade maski i kostima, te kreativnog maratona. Bit će dododijeljena i nagrada “Mali princ” za doprinos razvoju dječije književnosti koju će dobiti Kemal Mahmutefendić, a iza kojega je više od 60 objavljenih knjiga različitih žanrova.

 

“To je nagrada za životno djelo, jedina u BiH koja se dodjeljuje na taj način. To je Kemal Mahmutefendić, njemu u našoj gradskoj biblioteci priređujemo jedan bogat program ali ćemo se istovremeno pristjetiti pjesnika koji su bili naši stalni gosti od naših prvih susreta pa na ovamo.”, rekao je Šimo Ešić, predsjednik Organizacionog odbora festivala “Vezeni most”.

 

Sve ono što je bilo na festivalima ranijih godina, prisutno je i na ovogodišnjem. Ogroman broj literarnih radova stigao je na ruke žiriju koji je nekoliko dana birao one najbolje.

 

“Mi smo onda morali dodijeliti ne samo one tri u dvije kategorije koje smo imali, nego smo pojačali broj nagrada pa smo dodjeljivali duple nagrade, i još mnogo dječijih radova koji to zaslužuju a nisu mogli ući među nagrade, mi smo ih pohvalilili. “, dodao je Ešić.

 

Nagrade koje budu dodijeljene će biti pod sloganom “Oni dolaze”, a bit će izabrani najbolji literarni radovi osnovaca iz regiona. Neizostavan je i karavan “Kreativni maraton” koji će i ove godine okupiti mnogo djece različitih talenata. Svoj doprinos razvoju dječijeg festivala dao je i mladi umjetnik i ilustrator Emir Durmišević koji se već 17 godina bavi ilustracijom kako za djecu, tako i za stariju publiku. Autor je ovogodišnjeg plakata “Vezeni most” a tokom manifestacije priredit će i samostalnu izložbu koja će biti otvorena do 30. oktobra.

 

“Sutra će biti radionica sa mlađom publikom gdje ćemo malo govoriti o tome kako ja radim islustracije, nešto ćemo zajedno raditi, eto to je neki plan okvirno.”, rekao je Emir Durmišević, profesionalni ilustrator.

 

Ovogodišnji “Vezeni most” obilježit će i nagrada “Mali princ” i izbor najbolje dječije knjige. U užem krugu je osam djela, po dva iz BiH, Srbije, Crne Gore i Hrvatske. Međunarodni dječiji festival “Vezeni most” trajat će dva do srijede 23. oktobra.

IB

Istočna Bosna