18
Oktobar

POZIV OHR-U I HDZ-U: OKONČANA SJEDNICA PREDSJEDNIŠTVA SDA

Published in BiH

Predsjedništvo Stranke demokratske akcije je na današnjoj konstituirajućoj sjednici zaključilo da je blokada rada Parlamentarne skupštine BiH, koju provodi SNSD u svrhu pritiska i imenovanja mandatara Vijeća ministara BiH, protivustavan, antidejtonskI i protivzakonit čin.


Faktor.ba

– Neformiranje parlamentarnih komisija nije samo nesavjestan odnos prema državi BiH i njenim građanima, nego predstavlja krivično djelo definirano članom 220. Krivičnog zakona BiH – navodi se u zaključku Predsjedništva SDA.

Neusvajanje brojnih zakona i dokumenata koje je u parlamentarnu proceduru uputilo Vijeće ministara BiH, blokiranje sporazuma vrijednih dvije milijarde KM, dodaju, nanosi ogromnu štetu BiH, njenim građanima, ekonomiji i integracijskim procesima koji su dovedeni u zastoj.

 

– Pozivamo OHR i pravosudne institucije da poduzmu mjere u skladu sa zakonom, vlastitim mandatom i obavezama – poručili su iz SDA.

Istovremeno pozdravljaju spremnost HDZ-a BiH da grade prijateljske odnose sa SDA.

– U tom smislu pozivamo HDZ BiH da predloži kandidata za poziciju predsjednika Federacije BiH kako bi se pokrenula procedura imenovanja novog saziva Vlade FBiH. Izmjene Izbornog zakona BiH ne smiju biti uslov za formiranje vlasti na federalnom nivou. Očekujemo da će prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH, koji je HDZ obećao predstaviti koalicionim partnerima i bh. javnosti, poštovati ključne prioritete iz dokumenta “Mišljenje Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU” – zaključuje Predsjedništvo SDA.

Podsjećaju da se u tom dokumentu traži unapređenje institucionalnog okvira, uključujući i ustavni nivo, kako bi se osigurala jednakost i nediskriminacija građana, posebno postupanje prema presudi Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić i Finci i uklonilo pravo veta zasnovano na nacionalnoj pripadnosti čime se dovodi u pitanje provođenje acquisa-a i rada parlamenata i zakonodavnih skupština entiteta, piše Faktor.ba.

– Predsjedništvo SDA poziva Evropsku komisiju da se još snažnije i konkretnije uključi u rješavanje migrantske krize na tzv. “Balkanskoj ruti”, na kojoj BiH postaje jedno od najozbiljnijih žarišta, a posebno da svojim autoritetom hitno utječe na organe nadležne za granicu Evropske unije sa BiH, tj. na Graničnu policiju i ostale sigurnosne snage Republike Hrvatske, koji u svom operativnom radu narušavaju suverenitet i teritorijalni integritet BiH – navodi se u zaključcima Predsjedništva SDA.

Sve nadležne institucije i organizacije, smatraju, trebaju pokazati odgovoran i human pristup rješavanju problema migranata.

– Pozivamo državne institucije na svim nivoima da djeluju u skladu sa Akcijskim planom Vijeća ministara kako bi se teret krize sa Bihaća i USK ravnomjerno rasporedio na teritorij cijele države BiH. Migranti ne mogu biti samo problem općina sa bošnjačkom većinom. Pozivamo nadležne institucije BiH da sa susjednim zemljama pojačaju regionalnu saradnju i da formiraju međudržavni operativni organ koji bi redovno razmatrao probleme u vezi s ovim pitanjem – navodi se u zaključcima.

Zahtijevaju da se hitno stave u funkciju sporazumi o readmisiji sa zemljama sa kojima je BiH iste zaključila, a kako bi se omogućila puna i bezuslovna primjena međunarodnih propisa.

– SDA poziva da svi nivoi vlasti povećaju finansijska izdvajanja za rješavanje problema priliva migranata, te poziva sve nadležne institucije da apliciraju na sredstva iz međunarodnih fondova. Neophodno je osigurati finansijska sredstva, smještajne kapacitete i stvoriti sve potrebne uvjete kako bi se izbjegla humanitarna katastrofa koja prijeti migrantima u nadolazećem zimskom periodu – dodaje se u zaključcima.

Predsjedništvo SDA usvojilo je na današnjoj sjednici Prijedlog Pravila izbornog postupka u SDA, kao i prijedloge odlika o organizaciji,načinu rada i nadležnostima Organizacije žena i Asocijacije mladih SDA.

Last modified on petak, 18 Oktobar 2019 19:18

Istočna Bosna