14
Oktobar

Salkić: U udžbenicima se Ratko Mladić tretira kao heroj i stvaralac entiteta RS

Published in BiH

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić traži da se ukinu svi elementi vjerske, nacionalne i svake druge diskriminacije, kako bi obrazovni proces u ovom entitetu bio uspostavljen po evropskim i svjetskim standardima.

 

u udzbenicima se ratko mladic tretira kao heroj i stvaralac entiteta rs salkic kavalec 5da479c22cea2


Upozorio je da planirano usklađivanje nastavnih planova i programa bh. entiteta RS i Republike Srbije, predstavlja kršenje Okvirnog zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju Bosne i Hercegovine i obrazovnu agresiju na našu zemlju.

 

On je danas upoznao ambasadoricu Kathleen Kavalec, novoimenovanu šeficu Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini sa stanjem i položajem Bošnjaka u ovom dijelu Bosne i Hercegovine, s posebnim osvrtom na oblast obrazovanja, te nemogućnost izučavanja nastave na bosanskom jeziku.

 

Dodao je da je Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini intenzivno radila na reformi obrazovnog procesa u Bosni i Hercegovini i tu reformu je ocijenila uspješnom.

 

Međutim, činjenica je, kako je saopćeno iz Salkićevog kabineta, da i pored provedene reforme, mnoge škole u bh. entitetu RS i danas nose naziv „Sveti Sava“, koji je neprihvatljiv za Bošnjake, ali i da se u srednjim i osnovnim školama obilježava pravoslavna slava „Sveti Sava“, pokazuje da reforme nisu provedene do kraja i uspješno.

 

- Danas se, zabranjujući nastavu na bosanskom jeziku, u ovom entitetu krši međunarodno pravo, što je potvrdio i OSCE. Vlasti idu korak dalje i uvode pravoslavnu Svetosavsku nagradu za nastavnike i učitelje, a u udžbenicima historije za 9. razred presuđeni ratni zločinac Ratko Mladić se tretira kao heroj i stvaralac bh. entiteta RS - ukazao je Salkić.

 

Smatra da svi ovi procesi ukazuju na daljnju pravoslavizaciju obrazovnog procesa u ovom entitetu, kršenja prava i sloboda pripadnika drugih naroda.

 

-Zbog segregacije i sistemske diskriminacije koja se provodi u različitim oblastima života u ovom entitetu, nažalost, ovaj entitet napušta sve više nesrba.

 

Mi očekujemo da OSCE, u skladu s vrijednostima za koje se zalaže i bori širom svijeta, učini veće napore kako bi se zaustavili ovi negativni procesi, te kako bi obrazovni proces u ovom entitetu bio jednak za sve učenike. Tražimo da se ukinu svi elementi vjerske, nacionalne i svake druge diskriminacije, kako bi obrazovni proces u ovom entitetu bio uspostavljen po evropskim i svjetskim standardima, kazao je tokom sastanka potpredsjednik Salkić.

 

IB

Istočna Bosna