12
Oktobar

Husein ef. Kavazović ostaje reisu-l-ulema IZ u BiH

Published in BiH

Kavazović će funkciju reisa obavljati u narednih sedam godina

 kavazovic
 
 

Husein ef. Kavazović u subotu je ponovo izabran za reisu-l-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, čime će dužnost vrhovnog poglavara IZ-a obnašati narednih sedam godina, javlja Anadolu Agency (AA).

 

Izborno tijelo Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je na današnjoj sjednici u Sarajevu biralo novog reisu-l-ulemu između dva kandidata, sadašnjeg reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića i zastupnika u Skupštini Srbije i bivšeg muftije sandžačkog Muamera ef. Zukorlića.

 

Kako nezvanično saznaje novinar AA, od ukupno 405 delegata u biračkom tijelu koje bira reisu-l-ulemu, prisutna su bila 374, s tim da je jedan glas bio nevazeći. Za Kavazovića je glasao 291 delegat, dok je Zukorlić dobio 82 glasa.

 

Saborska komisija za provođenje izbora je 21. septembra, nakon što je kandidaturu povukao Husejin ef. Smajić, utvrdila listu kandidata za reisu-l-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na kojoj su bili Salem ef. Dedović, Husein ef. Kavazović, Muamer ef. Zukorlić.

 

Salem ef. Dedović se 30. septembra također povukao iz izbornog procesa, a svoje programe su nakon toga izbornom tijelu predstavili kandidati Husein ef. Kavazović i Muamer ef. Zukorlić.

 

Ustavom Islamske zajednice je definirano da je reisu-l-ulema poglavar i vrhovni muftija Islamske zajednice i njen najviši vjerski autoritet.

 

Nakon obavljenog izbora, na redu je da Sabor Islamske zajednice imenuje Odbor za predaju menšure reisu-l-ulemi. Obzirom da je novi mandat dobio aktuelni reisu-l-ulema Kavazović, svečanost obznanjivanja njegovog novog mandata će se obaviti prema propisanom protokolu bez predaje nove Menšure.

 

Ko je Husein ef. Kavazović?

 

Husein ef. Kavazović, koji funkciju reisu-l-uleme obnaša od 2012. godine, rođen je 3. jula 1964. godine u Jelovče Selu kod Gradačca.

 

Osnovno obrazovanje je stekao u rodnom mjestu, a Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu je završio 1983. godine. Na Šerijatskom fakultetu Univerziteta Al-Azhar u Kairu je studirao u periodu od 1985. do 1990. godine. Magistarski rad i doktorsku disertaciju odbranio je na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, iz područja šerijatskog prava.

 

Obavljao je funkciju muftije tuzlanskog u periodu od 1993. do 2012. godine, a u članstvo Sabora Islamske zajednice Republike Bosne i Hercegovine izabran je prije izbijanja rata u Bosni i Hercegovini.

 

Nedugo nakon imenovanja na poziciju muftije tuzlanskog, zajedno s još devet članova delegacije Okruga Tuzla biva zarobljen u Konjicu i odveden u logor HVO-a, a odatle predat u logor Vojske bosanskih Srba. Nakon sedam mjeseci ponovo je na slobodi i vraća se u Tuzlu. Govori arapski jezik i služi se engleskim jezikom.

 
 
 

Istočna Bosna