01
Oktobar

Neprijatelji BiH frustrirani angažmanom Komšića i Džaferovića

Published in BiH

U prethodim godinama BiH je u velikoj mjeri izgubila međunarodni ugled koji je nesumnjivo imala ranije. Godinama se niko od predstavnika državnog vrha BiH nije sastajao s vodećim svjetskim političarima.

 

neprijatelji bih frustrirani angazmanom komsica i dzaferovica img 5d939204adf66

 

Međutim, zadnjih nekoliko sedmica članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović imali su nekoliko zapaženih sastanaka i nastupa na mjestima gdje se kroji svjetska politika - New Yorku i Parizu.

 

Na posljednjoj adresi Džaferović i Komšić su praktično spasili BiH velike sramote s obzirom da je član Predsjedništva Milorad Dodik pokušao izazvati međunarodni skandal svojim protivljenjem da iko u ime institucije Predsjedništva Bosne i Hercegovine prisustvuje komemoraciji bivšeg predsjednika Francuske Jacquesa Chiraca. U konsultacijama između kabineta Džaferovića i Komšića odlučeno je da Džaferović otputuje u Pariz.

 

Tamo se Džaferović sastao s bivšim američkim predsjednikom Billom Clintonom, kao i aktuelnim predsjednikom Francuske Emmanuelom Macronom. Sam Džaferovićev boravak u Parizu i sastanak s Clintonom i Macronom predstavlja veliku stvar za BiH, i ujedno predstavlja vrlo ozbiljan korak na popravljanju međunarodnog ugleda BiH, koji je zadnjih godina ozbiljno poljuljan.

 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić u New Yorku je imao niz važnih sastanaka poput onih s generalnim sekretarom UN-a Antoniom Gutteresom, premijerima Holandije, Estonije i Norveške, ministrom vanjskih poslova Slovačke, ali i hvale vrijedan gest posjete Nacionalnom memorijalnom muzeju 9/11 i odavanja počasti žrtvama terorističkog napada. Podrška za BiH stigla je i sa sastanka sa Američkim jevrejskim komitetom. Čestitku za svoje stavove po pitanju NATO-a Komšić je dobio i od specijalnog izaslanika SAD Matthewa Palmera koji je i u ranijim istupima dao punu podršku politici i stavovima koje zastupaju Komšić i Džaferović.

 

Na Komšićev nastup u New Yorku stigle su reakcije iz Zagreba odakle su oštro kritikovali Komšićeve stavove o veličanju fašizma i ustaštva u Hrvatskoj. S druge strane Komšić je dobio podršku od strane dvojice bivših hrvatskih predsjednika Mesića i Josipovića, koji su javno istakli kako Komšić u svojim govorima nije rekao ništa osim istine.

 

Iste reakcije je zbog svog angažmana i razgovora koje je vodio u Parizu doživio i Džaferović, ali sa druge adrese - iz Banja Luke i to kroz nervoznu reakciju Milorada Dodika da je Džaferović u Pariz otputovao bez saglasnosti.

 

Frustracije iz Zagreba i Banja Luke možda i najbolje govore koliko su posljednji angažmani Komšića i Džaferovića bili od koristi Bosni i Hercegovini.

 

IB.com/Vijesti.ba

Istočna Bosna