Print this page
29
Septembar

NAREDNE SEDMICE POČINJE SUĐENJE ZA PROGON I UBIJANJE BOŠNJAKA U VLASENICI

Published in BiH

U Državnom sudu sljedeće sedmice planiran je početak suđenja Radenku Staniću, Miroslavu Kraljeviću i Goranu Gariću, koje optužnica tereti za zločine počinjene na području Vlasenice.

Arhiv

U optužnici je navedeno da se Stanić, u svojstvu komandira Stanice javne bezbjednosti (SJB) Vlasenica, Kraljević, kao komandir Specijalnog voda pri SJB-u, i nekadašnji policajac Garić terete za progon bošnjačkog civilnog stanovništva počinjen 1992. i 1993. godine – protivpravnim zatvaranjem, ubistvima, mučenjima i seksualnim zlostavljanjima i prisilnim nestancima.

Početak suđenja u tom predmetu je više puta odgađan zbog zdravstvenog stanja Maneta Đurića te je u nekoliko navrata vršeno vještačenje sposobnosti optuženog da prati suđenje, zbog čega je postupak u odnosu na njega odvojen.

 

Sud BiH će u ponedjeljak, 30. septembra, izreći prvostepenu presudu Enveru Buzi, bivšem komandantu Samostalnog bataljona Prozor Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) optuženom za zločin počinjen u mjestu Uzdol kod Prozora.

U optužnici je navedeno da su pripadnici Samostalnog bataljona Prozor 14. septembra 1993. napali selo Uzdol, i u zaseocima Križ, Zelenike i Raiči na okrutan i svirep način ubili 27 civila hrvatske nacionalnosti, dok je Buzi, kao komandantu bataljona, na teret stavljeno da je propustio da preduzme mjere da počinioci budu kažnjeni.

Iduće sedmice se nastavljaju suđenja za zločine počinjene u Prijedoru, Milićima, Bužimu, Trnovu, Brčkom, Kalinoviku, Bileći, Sanskom Mostu, Rogatici i Zavidovićima, javlja BIRN BiH.