biba bih

27
Septembar

Dodik po starom: “Nikakav ANP neće biti prihvaćen, Palmer ignoriše realnost”

Published in BiH

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik najavio je da će na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) biti usvojeni zaključci koji će biti stav RS po svi otvorenim pitanjima u BiH te određenim u tom entitetu.

Preliminarnu verziju zaključaka, usvijenim nedavno na Glavnom oboru SNSD-a, danas je razmatrao Izvršni komitet SNSD-a, a bit će dostavljeni općinskim organizacijama i koalicionim partnerima te stranke kako bi se dogovorili o pripremi materijala za posebnu sjednicu Narodne skupštine.

Kaže da će taj odgovor parlamenta RS biti u skladu s Ustavom RS.

Nakon sjednice Izvršnog odbora SNSD-a, Dodik je na konferenciji za novinare rekao da je ta stranka otvorena za brzo formiranje vlasti na nivou BiH, a ostaju uz svoje dosadašnje politike i kandidate za Vijeće ministara BiH.

Za jučerašnji sastanak lidera SDA-a i HDZ-a, Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića, je rekao da s HDZ-om ostaju na ranije utvrđenim politikama, a da je SDA “razvalila” dogovor od 5. augusta.

Kaže da do izbora novog Vijeća ministara neće biti deblokiran rad državnog parlamenta.

– Spremni smo sutra da potvrdimo novo Vijeće ministara i deblokiramo rad institucija te se usmjerimo na evropski put BiH, a nema NATO članstva BiH. Nijedan dokumenet koji liči na Akacioni plan za članstvo za NATO neće biti prihvaćen – kategoričan je Dodik.

Ponovio je da je SNSD spreman sa podrži individualni plan saradnje s NATO-om, ali da to ne znači MAP, koji je neprihvatljiv i, kako kaže, nikada neće biti usvojen.

Dodik je rekao da nisu tačni navodi da se na Manjači kod Banje Luke izvodi vojna vježba u kojoj učestvuju i jednice NATO-a, već da su to aktivnosti Oružanih snaga BiH.

Tvrdi da i Matthewu Palmer, specijalni predstavnik SAD-a za zapadni Balkan zna da u BiH nema saglasnosti za kretanje ka članstvu u NATO savez.

Na upit reporterke N1 Anđelke Marković o Palmerovim porukama sa sastanka sa Komšićem, Dodik je kazao da “Palmer pomalo, odnosno potpuno, ignoriše realnu situaciju u Bosni i Hercegovini”.

“On savršeno dobro zna da toga nema, ali opet pokušava pošto je Komšić sklon da zloupotrebljava poziciju predsjedavajućeg i nije sklon da na realan način prezentuje situaciju u BiH po tom pitanju. Našla su se dva istomišljenika koja pokušavaju da putem saopštavanja neistina pokušavaju da naprave neki prodor. Palmer to savršeno dobro zna da nema saglasnosti oko toga i da se ona neće ni postići”, kazao je Dodik.

“Čudi me da je tako jedan ozbiljan političar, ili pretenduje da bude ozbiljan, mogao sebi da dozvoli jednu takvu karikaturu. Ima i on pravo na taj svoj doživljaj. Realno gledano, to se može opisati kao njihov san, a ne kao nešto realno što bi mogli da postignu”,kazao je Dodik.

(IB.com/Slobodna Bosna)