04
Septembar

Ramić: Osigurano 165.000 KM za 15 povratničkih porodica u Prijedoru

Published in BiH

Mnistar Ramić pojasnio je da je uglavnom riječ o donaciji građevinskog materijala za obnovu kuća

 

edin ramic06 0

 

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić, gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković i krajnji korisnici potpisali su danas ugovore o dodjeli građevinskog materijala za 15 povratničkih porodica.

 

Ukupna vrijednost potpisanih ugovora je 165.000 KM koje je osiguralo Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica. Za područje Prijedora u proteklom mandatu to ministarstvo osiguralo je novac za obnovu oko 50 stambenih jedinica povratnicima izdvojivši 505.000 KM.


Ministar Ramić pojasnio je da je uglavnom riječ o donaciji građevinskog materijala za obnovu kuća, ali je napomenuo da je namjera Ministarstva da bude prisutno na cijelom prostoru Bosne i Hercegovine te osigura podršku svim povratnicima.


– Ukoliko od jedinica lokalne samouprave imate partnersku saradnju i podršku, kao i sufinansiranje povratničkih projekata, onda se zajedno uradi dosta više – dodao je Ramić.

 

Povratnici s područja Prijedora uključeni i u druge programe Ministarstva, tako je u proteklom periodu osigurano oko dva miliona KM za projekte infrastrukture, održivog povratka te humanitarne programe, ali i programa koji su namijenjeni mladima.


Korisnici danas uručene pomoći su odabrani putem javnog poziva Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica iz dvogodišnjeg programa, kojim je do sada obuhvaćena obnova i rekonstrukcija stambenih objekata u oko 70 općina na području cijele Bosne i Hercegovine, saopćeno je.

 

IB.com

Istočna Bosna