03
Septembar

Salkić: Bošnjacima u RS uskraćena mnoga prava, isključeni iz oblasti kulture

Published in BiH

Pozvao je sve institucije i ustanove iz oblasti kulture, ali i pojedince, da kroz promocije knjiga, predstave, izložbe, koncerte, projekcije filmova i druge kulturne sadržaje, daju svoj doprinos u njegovanju kulture, jezika i tradicije Bošnjaka u ovom dijelu Bosne i Hercegovine

 

Salkic Kodric

 

Potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpska (RS) Ramiz Salkić upozorio je da je negiranje bosanskog jezika samo najeklatantniji primjer onemogućavanja razvijanja vlastitog identiteta, kulture i tradicije Bošnjaka u tom entitetu.

 

– Slične i veoma perfidne aktivnosti se provode kroz nastavne predmete Likovna i Muzička kultura, Historija, Geografija i neke druge predmete. Imajući u vidu ovakve pojave i aktivnosti, jačanje i veći angažman Bošnjačke zajednice kulture ‘Preporod’ u entitetu RS je od velike važnosti, a posebno je važan rad s djecom i mladima – istakao je Salkić, nakon razgovora u Sarajevu sa Sanjinom Kodrićem, predsjednikom „Preporoda“.

 

Pozvao je sve institucije i ustanove iz oblasti kulture, ali i pojedince, da kroz promocije knjiga, predstave, izložbe, koncerte, projekcije filmova i druge kulturne sadržaje, daju svoj doprinos u njegovanju kulture, jezika i tradicije Bošnjaka u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

 

-Jačanje ‘Preporoda’ u svim segmentima u ovom entitetu je vrlo važno, jer je obrazovni sistem kreiran na način da Bošnjacima onemogućava razvijanje vlastitog identiteta, kulture i tradicije. Bošnjacima u entitetu RS, koji su se nakon teških zločina i genocida vratili na svoja ognjišta, uskraćena su mnoga prava, a skoro potpuno su isključeni iz oblasti kulture. Zato je izuzetno važno da se uz otvaranje radnih mjesta za ovu populaciju, uporedo unapređuju i kulturni sadržaji. To je obaveza svih nas, a posebno onih koji se nalaze na čelu kulturnih ustanova i institucija u Bosni i Hercegovini – istakao je Salkić, saopćeno je iz kabineta entitetskog potpredsjednika.

 

Na sastanku je dogovoreno da će BZK Preporod biti jedan od organizatora treće međunarodne naučne konferencije o bosanskom jeziku, koja će se naredne godine održati u Banjoj Luci pod pokroviteljstvom potpredsjednika Salkića.

 

IB.com