Print this page
28
Avgust

Džaferović sa članovima Udruženja "Majke Srebrenice i Žepe" i advokatima

Published in BiH

Šefik Džaferović je ponovio svoju punu podršku aktivnostima ovog udruženja u borbi za istinu i pravdu, te izrazio zahvalnost holandsko-bosanskom advokatskom timu na pomoći koju pruža majkama Srebrenice i Žepe u ostvarenju njihovih prava

 

thumbs b c 64b20180df0073bac4112db51252e0c7FOTO: PREDSJEDNIŠTVO BIH


Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović primio je danas predstavnike Udruženja Pokret "Majke Srebrenice i Žepe" i advokate koji zastupaju Udruženje pred sudovima u Holandiji.

 

Džaferović je ponovio svoju punu podršku aktivnostima ovog udruženja u borbi za istinu i pravdu, te izrazio zahvalnost holandsko-bosanskom advokatskom timu na pomoći koju pruža majkama Srebrenice i Žepe u ostvarenju njihovih prava.

 

Udruženje Pokret "Majke enklava Srebrenice i Žepe" najavili su danas nastavak pravne borbe sa državom Holandijom, čiji su vojnici u vrijeme genocida u Srebrenici jula 1995. godine bili u sklopu mirovnih snaga Ujedinjenih nacija. Nakon konačne presude Vrhovnog suda Holandije kojom je utvrđena odgovornost holandskih vojnika, koji su radili u misiji UN-a, advokatski tim će pokrenuti apelaciju pred Međunarodnim sudom za ljudska prava u kojoj će zahtijevati da kompenzacija najbližim srodnicima ne iznosi deset, nego 100 posto, te da budu obuhvaćene sve žrtve, a ne samo oni koji su bili u UN-ovoj bazi u Potočarima.

 

-Vojnici Holandije su bili u sastavu UN-a u Srebrenici, koji su nam garantovali živote i imovinu. Mi smo tada doživjeli pod zastavom UN-a pred očima holandskih vojnika i njihovih starješina doživjeli smo genocid i mi, koji smo preživjeli, ostali smo da se borimo. U ime udruženja bih se zahvalila advokatima, koji su se ohrabrili da vode jedan ovakav sudski proces, koji traje već 18 godina. Nije lako tužiti drugu državu, a prije svega vojnike UN-a - istakla je Kada Hotić, potpredsjednica Udruženja.

 

Kombinovani bh. i holandski advokatski tim već 19 godina se bori u ime žrtava genocida u pravnom postupku protiv Holandije. Jedan od advokata iz tima Semir Guzina istakao je ranije danas da je nakon 19 godina rada na pravnom predmetu, ipak, izvojevana pobjeda.

 

Izvor: Anadolija

Last modified on srijeda, 28 Avgust 2019 19:03