Print this page
22
Avgust

Salkić zatražio od Vlade RS da riješi problem izučavanja bosanskog jezika

Published in BiH

Traži da Vlada RS prekine praksu negiranja bosanskog jezika, kojim govori 52,86 posto stanovnika u Bosni i Hercegovini i koji je, prema izjašnjenju građana na popisu 2013. godine, drugi jezik po zastupljenosti u ovom entitetu

 

ramiz salkic 02102017

 

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić zatražio je ponovo od Vlade RS da riješi problem izučavanja bosanskog jezika i nastave na bosanskom jeziku u tom entitetu.

 

Traži da Vlada RS prekine praksu negiranja bosanskog jezika, kojim govori 52,86 posto stanovnika u Bosni i Hercegovini i koji je, prema izjašnjenju građana na popisu 2013. godine, drugi jezik po zastupljenosti u ovom entitetu.

 

U pismu koje je uputio entitetskom premijeru Radovanu Viškoviću, ministrici prosvjete i kulture Nataliji Trivić, te uredima visokog predstavnika, Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini i Delegaciji Evropske unije u Bosni i Hercegovini, Salkić napominje da nova školska godina u entitetu RS počinje za dvije sedmice, a da bošnjačka djeca početak nastave ponovo dočekuju uskraćena za jedno od osnovnih ljudskih prava.

 

– Pravo na jezik je zagarantovano ustavima entiteta i države, ali i brojnim međunarodnim konvencijama, te od Vas, kao predstavnika Vlade entiteta RS, tražim da se poštuje ovo pravo i prestane diskriminacija bošnjačke djece – ukazao je Salkić.

 

Kao politički predstavnik Bošnjaka u ovom dijelu Bosne i Hercegovine, podsjeća da je Ustavom entiteta RS definisano pravo konstitutivnih naroda na vlastiti jezik i pismo, a to pravo je zagarantovano entitetskim zakonima, odlukom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, mišljenjem OSCE-a, ali i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i osnovnim slobodama.

 

Podsjetio je na odrednice iz ustava entiteta i BiH o korištenju jezika konstitutivnih naroda, kao i da postoje i brojne druge međunarodne konvencije i dokumenti, po kojima narodi, u ovom slučaju Bošnjaci u entitetu RS, mogu izučavati i nazivati svoj jezik onako kako oni žele, bez ikakve diskriminacije.

 

-Imajući u vidu sve navedeno, a posebno činjenicu da su se Bošnjaci u Bosni i Hercegovini, a samim tim i u ovom entitetu, na popisu 2013. godine, ličnim izjašnjenjem opredijelili da govore bosanskim jezikom, obraćam Vam se s pitanjem: kada će prestati političko negiranje bosanskog jezika i kada će prestati diskriminacija bošnjačke djece u obrazovnom procesu u ovom entitetu – naveo je Salkić.

 

Početak nove školske godine koja je na pragu, dobra je, kaže, prilika da prestane sistemska diskriminacija i da vlasti ovog entiteta prestanu kršiti međunarodno pravo.

 

Bošnjaci u ovom entitetu su, napomenuo je, kontitutivan narod i prema Ustavu bi trebali biti ravnopravni građani s drugim narodima i građanima.

 

-Nažalost, Bošnjaci danas nisu ravnopravni u svim segmentima društva, a jedan od najizraženijih je obrazovni proces. Diskriminacija se, također, ogleda i u činjenici da se srpskom narodu omogućava da imenuje svoj jezik onako kako želi, a s druge strane, to pravo se oduzima bošnjačkom narodu ili im se nameće neprihvatljivo rješenje, po kojem se nudi naziv nepostojećeg jezika. Ovo stanje je neodrživo i ono svakodnevno ostavlja posljedice u društvu, stvara nepovjerenje u organe entiteta, ali i stvara opštu nepovoljnu sliku s pozicije poštivanja osnovnih ljudskih prava i sloboda. Obzirom da se radi i o kršenju ustava države i entiteta i međunarodnog prava, o ovom problemu su detaljno upoznati svi relevantni predstavnici međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, ali i mnogi izvan BiH – dodao je entitetski potpredsjendik Ramiz Salkić.

 

IB.com