Print this page
16
Juli

Ahmet Sjedić, bivši komandant Prve višegradske brigade ARBiH, oslobođen svih optužbi

Published in BiH

Sejdića je Tužilaštvo BiH optužilo 2016. godine za zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika na području općina Rudo i Goražde

Sud Bosne i Hercegovine oslobodio je nekadašnjeg komandanta Prve višegradske brigade Armije Republike BiH (ARBiH) Ahmeta Sejdića krivice za nečovječno postupanje prema civilima i ratnim zarobljenicima srpske nacionalnosti u Rudom i Goraždu.

Sejdića je nepravosnažnom presudom oslobođen krivice po 11 tačaka za nečovječno postupanje prema civilima srpske nacionalnosti, kao i ratnim zarobljenicima, pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS), u periodu od jula 1992. do februara 1993. godine, javlja BIRN BiH.

– Izvedeni dokazi nisu imali dovoljnu snagu da idu na štetu optuženog, odnosno da se optuženi proglasi krivim – kazala je predsjedavajuća sutkinja Mira Smajlović.

Sejdića je Tužilaštvo BiH optužilo 2016. godine za zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika na području općina Rudo i Goražde.

Tužilaštvo je u završnoj riječi zatražilo osuđujuću presudu, dok se odbrana tome usprotivila.

Sejdić je u kratkom obraćanju Sudu, tokom izlaganja završih riječi odbrane prije dvije sedmice kazao da se u odbranu Višegrada uključio kao patriota i rezervni oficir i da se njemu sudi za radnje koje nije počinio niti zna ko ih je počinio.

– Nikad nisam naredio, počinio i izvršio ono što mi je stavljeno na teret, a jesam se časno borio – istakao je Sejdić i dodao da saosjeća sa svim žrtvama i da očekuje pravednu presudu, s vjerom u pravdu i istinu.

Sejdiću se sudilo se skoro pune tri godine. Uhapšen je u svom stanu u Sarajevu, po naredbi Tužilaštva BiH.