12
Juli

Predstavnici Bošnjaka, Hrvata i Srba izabrani u rukovodstvo Skupštine TK

Published in BiH
 
Predstavnici Bošnjaka, Hrvata i Srba izabrani u rukovodstvo Skupštine TKŽarko Vujović i Boris Krešić (Foto: D.Z./Klix.ba)
 
Krešić je izabran sa 19 glasova za i 15 protiv, dok je Vujović u rukovodstvo Kantonalne skupštine izabran sa 19 glasova za i 15 protiv.


Nešto ranije za člana rukovodstva Kantonalne skupštine iz reda Bošnjaka izabrana je Lejla Vuković iz Saveza za bolju budćnost (SBB) sa 19 glasova za i 15 suzdržanih. 

 
 
 
 
Foto: D.Z./Klix.baFoto: D.Z./Klix.ba


 
Inače, izboru predstavnika konstitutivnih naroda u rukovodstvo ovog zakonodavnog tijela prethodila je rasprava, s obzirom na to da početkom sjednice nakon potvrđivanja imenovanja Vuković nisu izabrani predstavnici Hrvata i Srba, odnosno Vedrana Petrović (SDP) i Slađan Ilić (SDP).


Kako se kriza u Skupštini TK ne bi dodatno produbila, reagovao je zastupnik SDA Midhat Čaušević čiji je zaključak prihvaćen, a on se odnosi na to da kantonalna skupština glasa za prijedloge najmanje polovine zastupnika unutar oba kluba naroda. 


Shodno ovakvom zaključku većina u klubovima Hrvata i Srba je predložila Krešić i Vujović koji su na kraju izglasani.


Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a u Skupštini TK Dževad Hadžić je kazao da je ovakvom odlukom prekršeni Poslovnik i Ustav, jer kandidate nisu predložili klubovi u cijelosti, već njihove većine

Istočna Bosna