08
Juli

Počelo kopanje kabura za 33 žrtve srebreničkog genocida

Published in BiH

Radnici Gradskog groblja iz Visokog danas su u Memorijalnom centru Potočari počeli kopanje kabura za 33 identificirane žrtve genocida iz jula 1995. koje će biti ukopane na 18. dženazi 11. jula u ovom kompleksu.

 

Prema želji porodica preživjelih i projektu ukopa, kopanje kabura za nove identificirane žrtve vrši se pored ranije ukopanih srodnika, tako da vječiti smiraj jedni pored drugih dobiju očevi s djecom i ostalom rodbinom.

 

Nakon iskopanih kabura u svaki mezar bit će postavljene potporne daske u slučaju odrona zemlje za vrijeme eventualnih padavina. Radovi na ovim poslovima bit će završeni za dva dana, kada iz Visokog stižu tabuti i bit će biti smješteni u halu obnovljenog krova, koja zahvaljujući Savezu općina Turske, za što je izdvojeno 80.000 eura, neće više prokišnjavati.

 

Tabuti s 33 posmrtna ostatka prenoćit će u hali, a kada stignu učesnici „Marš mira 2019“ 10. jula, do ukopa bit će poredani pored musale Memorijalnog centra.

 

Najmlađa žrtva srebreničkog genocida koja će ove godine biti ukopana u Potočarima je Osman (Behaija) Cvrk, dok je najstarija Šaha (Arif) Cvrk, koja je u vrijeme ubistva imala 82 godine.

Istočna Bosna