28
Juni

EVO KOLIKO LJUDI GODIŠNJE NAPUSTI BIH

Published in BiH

Bosnu i Hercegovinu bi, pod pretpostavkom da aktuelni trend rasta migracija bude nastavljen, u naredne tri godine moglo da napusti oko 210.000 ljudi. To je navedeno u dokumentu Analiza i projekcije tržišta rada u RS 2019-2022., koji je uradila Unija udruženja poslodavaca RS u saradnji sa Međunarodnom organizacijom rada.

 

- U narednih pet godina, broj radno sposobnih stanovnika u RS će pasti sa 838.000 na 793.000. A smanjenje brojnosti radne snage i starenje stanovništva sve više postaju ograničavajući faktor privrednog rasta i razvoja u RS - stoji u pomenutom dokumentu.

 

Procjenjuje se da je, za tek nešto više od dvije i po decenije, iz BiH otišlo više od 1,14 miliona njenih stanovnika.

 

BiH godišnje u prosjeku napusti najmanje 50.000 njenih građana, a neviđeni kolaps na domaćem tržištu rada mogao bi da se desi za nepunu godinu, kada će u Njemačkoj na snagu stupiti zakon koji će pojednostaviti i ubrzati procedure odlaska.

 

To potvrđuju i u agencijama koje posreduju pri zapošljavanju naših radnika u ovoj državi, kojoj trenutno nedostaje 1,2 miliona radnika svih profila. Analiza njemačke ambasade pokazala je da naša država godišnje izda oko 20.000 viza – radnih i boravišnih, što znači da je u posljednje četiri godine iz BiH u ovu zemlju otišlo 80.000 građana.

 

U ovom periodu je, u Sloveniju, Slovačku, Češku, Hrvatsku, pa onda u Njemačku, otišlo još 80.000 ljudi. Treća kategorija, oko 50.000 njih, oni su koji odu u procesu spajanja porodica, što znači da je u protekle četiri godine BiH napustilo najmanje 200.000 njenih građana.

 

(Hayat / Foto: Arhiva)

Istočna Bosna